Zwemvaardigheid van uw kinderen up-to-date houden

36

Wethouder Hannie Rohaan ging in gesprek met Helma Lek, coördinator Aquasport en activiteiten, over zwemveiligheid en vroeg zich af hoe het is met de zwemvaardigheid. Het gebeurt vaak dat kinderen hun lessen afronden tijdens de wintermaanden, waarna ze trots hun felbegeerde diploma ontvangen. Maar zodra de zomer aanbreekt en de buitenzwembaden open gaan, blijkt dat ze niet altijd even zelfverzekerd en vertrouwd zijn in het water. Niet alleen bij zwembad De Mors in Delden wordt dit ervaren, ook zwembad De Vijf Heuvels herkent dit probleem.

Helma legt uit: “Zwemmen is net als het verkeer. Met een diploma moeten kinderen echt nog praktijkervaring opdoen. Net zoals we onze kinderen leren veilig gedrag op de weg te vertonen, door ze niet zomaar blindelings het fietspad op te sturen.”

Extra oefenen op zondag
Om de zwemvaardigheden van kinderen te verbeteren, biedt zwembad De Vijf Heuvels een extra oefenmoment aan, elke zondag tussen 12:00 en 13:00 uur. Dit uurtje oefenen heeft als doel het vergroten van zelfvertrouwen en waterveiligheid bij kinderen; denk bijvoorbeeld aan het zwemmen door het gat. Ook de andere vaardigheden die afgenomen worden bij het ABC diploma kunnen bijgehouden of verbeterd worden. Voor tips is er altijd een zweminstructeur aanwezig. Voor dit oefenmoment worden geen extra kosten gerekend, een toegangskaartje volstaat.

“Ouders kunnen hier onder begeleiding samen met hun kinderen oefeningen doen. Bijvoorbeeld achterover in het water vallen of hand in hand het water inspringen. Daarnaast is het belangrijk om hen tips te geven die in de praktijk kunnen voorkomen, zoals direct na gebruik van de glijbaan weg te zwemmen om botsingen met andere kinderen te voorkomen,” aldus Helma.

Het diepe alleen voor geoefende zwemmers
Tijdens het gesprek kwam ook naar voren dat ouders, zelfs als hun kinderen drijfmiddelen dragen, niet samen met hen in dieper water moeten gaan zwemmen als de kinderen nog geen zwemdiploma hebben. Dit wordt duidelijk aangegeven door middel van het bord “alleen geschikt voor geoefende zwemmers”. Voor dit soort situaties biedt het familiebad, met langzaam toenemende waterdiepte tot 1,40 m, passende oefenmogelijkheden.

Zwemmen biedt niet alleen plezier en verfrissing tijdens warme zomerdagen, maar is ook goed voor de conditie en mentale gezondheid. Het behalen van zwemdoelen heeft een positief effect op het zelfbeeld van een kind. Het allerbelangrijkste is dat een kind zich goed kan redden in onverwachte situaties in zwembaden en open water. Dat is het doel van het behalen van het Zwem-ABC. Met het ABC voldoet uw kind aan de landelijke norm ‘zwemveilig’. Dé basis voor een leven lang zwemplezier in ons waterrijke land!

“Ouders geef ik het advies om eerst weer een keer samen met hun kind te gaan zwemmen, om te kijken hoe het met hun zwemvaardigheid is gesteld”, aldus wethouder Hannie Rohaan.

Heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand voor gezinnen met kinderen. Hier vallen ook zwemlessen voor diploma A en B onder. Kijk voor meer informatie op: www.hofvantwente.nl/bijzonderebijstand