Zakgeld

67

Iedereen kan het zich vast nog wel herinneren. Tussen je 10e en 16e kreeg je zakgeld of kleedgeld van je ouders. Sommigen wat eerder en anderen zijn er nooit mee gestopt. Hoe dan ook, het was geld om je te leren zelfstandig met geld om te gaan. Later werd je geacht je eigen boontjes te doppen en een (bij)baantje te zoeken.

Ikzelf was al met 12 jaar druk bezig om te helpen in de zaak van mijn ouders en kreeg daarvoor een vergoeding. In die tijd kende men het begrip kinderarbeid op een andere manier.

Tegenwoordig is het geld vlugger uitgegeven dan dat het erbij komt. Helemaal wanneer je gesnapt wordt met een telefoon in je handen. Op de fiets al gauw goed voor € 160 ex. administratiekosten. De autorijder mag € 420 (!) neerleggen bij het CJIB. Dat is de huidige tijd een halve maand huur of hypotheek. Ja dan zorg je wel dat je het laat. Toch?

Om maar een voorbeeld te geven wat er in veertig jaar tijd kan veranderen. En de waarde van het geld verandert mee. Alleen de grootte van je broekzak niet, daar past nog net een telefoon in. Ik zeg een mooie plek!

Goed goan!