Zadenbibliotheek: nieuw fenomeen

70

Binnenkort in Bibliotheek Hengelo en Hof van Twente: de ZadenBieb!
De Natuur- en MilieuRaad biedt in april 2021 de ZadenBieb als maatschappelijk cadeau aan ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum.
Het is een cadeau voor de inwoners van Hengelo en Hof van Twente en de omringende gemeenten. De Natuur- en Milieuraad wil iedere inwoner van de gemeenten Hengelo en Hof van Twente laten kennismaken met het zelf zaaien en oogsten van groente en bloemen.

ZadenBieb
Een ZadenBieb is net zoiets als een gewone Bibliotheek alleen dan met het uitwisselen van zaden. Een ZadenBieb bestaat uit een collectie met verschillende groente- en bloemzaden je gratis kunt meenemen bij de Bibliotheek. Kweek je groenten en bloemen thuis op en breng na de bloei de zaden van de mooiste planten weer terug naar de ZadenBieb. Zo ontstaat er
weer een collectie verse zaden voor volgende jaren.

Oproep startcollectie
Om de ZadenBieb te kunnen starten hebben we zaden nodig. We doen daarom een oproep aan alle inwoners om kiemkrachtige zaden te doneren aan de Bibliotheek. Zaden van groenten, kruiden en bloemen kunnen via de brievenbus ingeleverd worden bij Bibliotheek Hengelo Stad, Bibliotheek Delden en Bibliotheek Goor. Wij zorgen ervoor dat alle zaadjes worden verpakt in kleine papieren zakjes voor de uitleen.

Inleveren
Lever gezeefd zaad aan in aparte enveloppen, voorzien van de naam van de plant, de kleur van de bloem, de bloeitijd en eigen naam en e-mailadres. Je kunt de enveloppen met zaadjes deponeren in de brievenbus bij Bibliotheek Hengelo Stad, Beursstraat 34 in Hengelo, Bibliotheek Delden, Stadshagen 200 in Delden Bibliotheek Goor, De Höfte 9 in Goor.

Maatschappelijk cadeau
De ZadenBieb is een initiatief van Bibliotheek Hengelo, Bibliotheek Hof van Twente en de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o. in samenwerking met Groei & Bloei Hengelo, Vereniging van Volkstuinders Delden, Stadslandbouw Hof van Twente, De Groene Loper Hof van Twente. De Natuur- en MilieuRaad biedt de ZadenBieb als maatschappelijk cadeau aan ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum. Het is een cadeau voor de inwoners van Hengelo en de omringende gemeenten. De Natuur- en Milieuraad wil iedere inwoner van de gemeenten Hengelo en Hof van Twente laten kennismaken met het zelf zaaien en oogsten van groente en bloemen. Dat kan in een paar bloempotten, een moestuinbak of een hoekje in de eigen tuin. De ZadenBieb wordt opgezet voor en in stand gehouden door inwoners van elke leeftijd, van jong tot oud.