Wilgen feiten via meerbomen.nu Hof van Twente

177

In het kader van meerbomen.nu/hofvantwente/ stellen we boomsoort aan je voor. Deze week is dat de Wilg. Wist je dat wilgen voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel zijn. Met name diverse solitaire bijen zijn afhankelijk van bloeiende wilgen. Wist je dat een steenuil www.hofvogels.nl zich graag ophoudt en nestelt in (knot)wilgen? Als je goed luistert, kun je `m nu al `s avonds horen in het buitengebied van de Hof van Twente

Wilgen knotten en een wilgenhut bouwen?

De takken van wilgen zijn zeer buigzaam. Doordat een wilgentak makkelijk zelf weer aangroeit, kun je prima groene en levende bouwsels maken. Steek maar een tak in de grond (circa 30 cm) en hij groeit vanzelf aan. Denk aan een schaduwrijke tunnel of hut of zelfs buitenhuis te bouwen “natuurlijke” douchecabine! Op internet vind je vele voorbeelden en bouwinstructies. Leuk voor in je tuin, op het schoolterrein, bij je clubhuis of in het park. Wel even navragen bij de eigenaar of je hem ter plekke mag bouwen. Het IVN afdeling Diepenheim is deze maand weer gestart met het knotten van wilgen. Een deel van die oogst wordt beschikbaar gesteld aan meerbomen.nu/hofvantwente/ op basis van de vraag naar wilgentenen.

De wilg is waardevol in de houtsingel

In de houtsingel bij boerderijen werd de wilg geplant voor huisgebruik. Uit massief wilgenhout werden klompen gemaakt. De dunne takken (tenen) werden afgesneden, voor het vlechten van manden. En in de schors zit een stof met pijnstillende werking, dat vroeger ook als huismiddeltje gebruikt werd, de voorloper van ons huidige aspirinetabletje. Dat wist het vee schijnbaar ook, omdat ze graag de wilgenknoppen eten. Een wilg vraagt geen speciaal onderhoud, behalve als je `m tot knotwilg wilt snoeien.

Wilgenfeiten

Wilgen zijn pioniersplanten, die bijvoorbeeld langs rivieren ontkiemen op de grens van land en water. De wilg heeft een speciale aanpassing in zijn wortels, om zuurstof naar de wortels te transporteren. Dat maakt dat hij ‘natte voeten” overleeft. Daardoor kan hij groeien op plekken, die overstromen, of waar het grondwater hoog staat.

Doordat de wortels de grond luchtig maken en door de humusvorming van het blad en de takken wordt de grond geschikt voor boomsoorten die opvolgen, zoals de es of de eik. Een wilg wordt meestal niet ouder dan veertig tot vijftig jaar .

In de Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland staan plantgemeenschappen beschreven. In plantgemeenschappen, groeien planten in combinaties, die elkaar versterken. In Twente tref je zowel de Associatie van Geoorde wilg als de Associatie van Grauwe wilg aan. De Associatie van Geoorde wilg, groeit 2 a 3 m hoog, samen met Grauwe wilg, Sporkehout en zachte berk, in natte omstandigheden, op voedselarme en licht zure bodems.

Wil je aan de slag met het snoeiafval van de Wilg via meerbomen.nu?

Afval bestaat niet, en daarom worden er via het IVN Diepenheim wilgentenen (op aanvraag) beschikbaar gesteld. Je hoeft je alleen maar aan te melden  (als plantlocatie) via meerbomen.nu/hofvantwente/ Mail voor meer informatie boomwerkgroephvt@gmail.com