Wereld Alzheimer Dag in Goor: een avond vol inspiratie, kennis en steun

28

Op 21 september vond de Wereld Alzheimer Dag plaats in de Reggehof in Goor. Deze dag stond volledig in het teken van Alzheimer en trok zowel mensen met de diagnose als hun naasten en andere geïnteresseerden. De avond was een groot succes en bood een drukbezocht programma, inclusief inspirerende sprekers, theaterstukken en waardevolle gesprekken.

Het evenement begon met een indrukwekkende theatervoorstelling, waarna verschillende gerenommeerde sprekers het podium betraden om belangrijke onderwerpen rondom Alzheimer te belichten. De eerste spreker was Sander Winkelman, praktijkverpleegkundige, die inging op de fase voor de diagnose, de stap naar de huisarts en het krijgen van de diagnose. Zijn inzichten en ervaringen gaven de aanwezigen een beter begrip van het proces van Alzheimer en het belang van vroegtijdige diagnose.

Vervolgens sprak Susan Pol, casemanager, over casemanagement en alles wat daarbij komt kijken. Haar informatie en tips waren zeer waardevol voor zowel mensen met dementie als hun naasten, omdat zij inzicht gaf in hoe zij ondersteuning kunnen vinden bij de uitdagingen die Alzheimer met zich meebrengt.

Een hoogtepunt van de avond was Marcel Garritsen, schrijver van het boek ‘En… Hoe gaat het eigenlijk met jou?’. Zijn boek staat centraal rondom de rol van mantelzorgers en was tijdens het evenement tegen een gereduceerde prijs verkrijgbaar. Tijdens zijn inspirerende presentatie belichtte hij op een indringende wijze de druk waarmee mantelzorgers te maken kunnen krijgen en wat zij allemaal moeten doorstaan. Het bleek dat veel aanwezigen zich identificeerden met zijn verhaal, omdat zij zelf (soms zonder het te beseffen) mantelzorger zijn. Zo zei een bezoeker: “Inspirerend en raak verteld. Het kwam heel dichtbij; veel van wat verteld was erg herkenbaar. Dat gaf me een gevoel van steun”.

Naast de sprekers werd het programma versterkt door optredens van theatergroep ‘Ons Genoegen’, die verschillende stukjes opvoerde. Deze theatrale elementen voegden een emotionele dimensie toe en raakten het publiek recht in het hart.

Tijdens het evenement konden bezoekers ook aanschuiven aan diverse tafels om in gesprek te gaan over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot Alzheimer. Zo werden er tafels ingericht voor Casemanagement, Stichting Franje, Dagvoorziening, Praktijkondersteuning, Thuisbegeleiding, Dementheek, Salut en Mantelzorgondersteuning. Op deze markt konden waardevolle gesprekken plaatsvinden en kregen bezoekers een hapje en drankje tijdens de pauze.

Aan het einde van de avond ontving iedereen een goodiebag van Alzheimer Nederland als blijk van waardering voor hun aanwezigheid en betrokkenheid. De reacties van de bezoekers waren buitengewoon positief en lieten zien hoe belangrijk dit evenement was voor iedereen die te maken heeft met Alzheimer.

De reacties waren positief, zo vertelde een bezoeker: “Deze avond geeft duidelijkheid over wat je in de toekomst kan verwachten over het proces van Alzheimer. We staan zelf aan de beginfase, nu is de weg hoe kan gaan duidelijker evenals bij wie je aan kunt kloppen voor hulp.” Een ander zei: “Ik ga altijd naar het Alzheimer café en leer elke keer weer wat nieuws. Het is belangrijk om hier te zijn, omdat een groot deel van ons met dementie te maken heeft of ermee te maken gaat krijgen.” Daarnaast werd de nadruk op vroege signalering gelegd: “Het belang van vroegtijdig aan de bel trekken werd weer eens duidelijk, ook door het optreden van het theater. Blijf niet thuis op de bank zitten met je zorgen, maar zoek hulp. Want die hulp is er. Daarom zijn deze avonden zo belangrijk”.

Het volgende Alzheimer café staat alweer gepland op 28 november en zal gaan over zorgtechnologie. Wederom zal dit evenement plaatsvinden in de Reggehof in Goor. Inschrijving is niet nodig. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Salut via 0547-260053. Bent u een mantelzorger en nog niet ingeschreven? Neem dan ook contact op met Salut, zij kunnen passende ondersteuning en nuttige informatie bieden.