Weekendschool bezoekt Gemeentehuis

81

Op zondag 12 november bracht de Weekendschool uit Goor een bezoek aan het gemeentehuis van Hof van Twente.
Deze leerzame dag stond in het teken van kennismaken met de werking van de gemeente en het spelen van het gemeenteraad spel. De leerlingen werden ingedeeld in groepen en kregen de kans om zelf knopen door te hakken op basis van het algemeen belang. Ze leerden niet alleen over democratie en besluitvorming, maar ook over de belangrijke taken van de gemeente.
De Weekendschool is een initiatief dat zich richt op het verbreden van de horizon van kinderen (rond de 11 jaar). Dit doen ze door hen kennis te laten maken met verschillende beroepen en sectoren. Door bedrijfsbezoeken krijgen de leerlingen een kijkje achter de schermen bij verschillende organisaties.

Een educatief programma
De dag begon met een warm welkom van Wethouder Hannie Rohaan en een medewerker van de afdeling communicatie van de gemeente. De leerlingen waren enthousiast om meer te leren over de werking van de lokale overheid. Na een informatieve presentatie werden ze verdeeld in groepjes. Elk groepje kreeg een onderwerp voorgelegd waarover later gestemd moest worden.

Het gemeenteraad spel
In dit spel kregen de leerlingen de kans om in de schoenen van een gemeenteraadslid te stappen. Ze moesten met argumenten proberen overeenstemming te bereiken binnen de groep. Dit spel gaf de leerlingen een goed beeld hoe ingewikkeld democratie en politieke besluitvorming kan zijn. Het stelde hen in staat om spelenderwijs te ervaren hoe belangrijk het is om overeenstemming te bereiken en het algemeen belang voorop te stellen.

Inzicht in de taken van de gemeente
Naast het spelen van het gemeenteraad spel kregen de leerlingen ook uitleg over de verschillende taken van de gemeente. Ze leerden over gemeentelijke diensten en kregen een rondleiding door het gemeentehuis. De kinderen werden ook uitgenodigd om plaats te nemen in de stoel van de burgemeester. Met trots mochten ze even de Keten dragen, het symbool van het burgemeesterschap.
Het bezoek van de Weekendschool aan het gemeentehuis werd afgesloten met een heerlijke lunch.