Webinar Bomen `iedereen een extra boom in de Hof?”

99

Op 30 september jl. organiseerde de bomenwerkgroep Hof van Twente i.s.m. de Groene loper Hof van Twente een webinar over het belang van nog meer bomen in onze gemeente. De aanleiding voor deze webinar over bomen was samen antwoorden te vergaren op de vraag  “wat heeft een boom nodig?”. De inspiratie voor deze vraag zou tijdens het boomfeest in maart 2020 gegeven worden, maar vanwege Covid-maatregelen kon dit toen niet door gaan. Om toch inspiratie te bieden en antwoord te kunnen geven op boomvragen is de webinar op 30 september georganiseerd. Er waren 16 mensen uit Hof van Twente aanwezig in deze digitale meeting om informatie op te halen en zich te laten inspireren.

Wat heeft een boom nodig?

Elke boom heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. De relatie van de boom tot de mens is essentieel ` wie gaat m planten en ervoor zorgen?’, maar kijk ook naar de functies die de boom kan vervullen in de natuur. `Een boom is onderdeel van de natuurlijke successie’ en groeit graag op in struiken of planten die de jonge boom beschermen. In de Hof van Twente hebben we vooral zandgrond. De Hulst is groenblijvend en doet het hier goed. Een lijsterbes is ook een geschikte boom voor de Hof.

Wil je een boom planten en heb je veel ruimte?

Kies dan voor een Berk, Wilg, Els, Haagbeuk, Linde, Iep, Populier of Es. Deze zijn snelgroeiend en hebben een relatief korte levensduur. Deze bomen stellen minder eisen aan bodem. Het blad van deze bomen verteerd snel.

Heb je geduld en wil je veel water geven?

Begin met het optimaliseren van de bodem en plant climax soorten. Denk aan een  Tamme Kastanje,  een Walnoot of Eik. Deze bomen hebben een lange levensduur, groeien traag en stellen meer eisen aan de bodem. De bladeren blijven vaak lang liggen en zodra volwassen, herbergen ze niet veel andere planten onder kroon. Deze bomen zijn geschikt voor het buitengebied

Wil je een Fruitboom planten in de Hof?

Fruitbomen staan niet graag de hele dag in de zon! En denk eerst aan de bestuiving door (solitaire) bijen. Zonder bestuiving geen appels, peren, pruimen of kersen.

Wil je meer weten over bomen? Sluit je aan bij de boomwerkgroep in de Hof van Twente. Samen willen we realiseren dat we 35000 extra bomen – voor iedere inwoner een- planten in de Hof. Neem contact op via www.groeneloperhofvantwente.nl