wandelgids ‘Uitrukken met de Diepenheimse Schutterij’

33

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum heeft de Diepenheimse Schutterij in samenwerking met Hofmarketing een wandelgids uitgegeven. In deze gids wordt een wandelroute van ca. 13,5 km beschreven langs de vier havezaten rondom Diepenheim. Hiermee is dit de enige beschreven wandelroute langs alle havezaten rondom Diepenheim. De gids geeft ook informatie over de vele bezienswaardigheden langs de wandeling.

Rondom Diepenheim liggen vier havezaten. Deze huizen worden nog steeds particulier

bewoond. Tijdens het uitrukken brengt de Schutterij een bezoek aan drie havezaten (Nijenhuis, Huis Diepenheim, Warmelo). De Schutterij wordt dan ontvangen door de bewoners van de huizen. Hiermee wordt de historische band tussen de havezaten en de Schutterij bevestigd. Dit uitrukken van de Schutterij is een jaarlijkse traditie, die sinds september 2015 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland staat.

In de beginjaren na de heroprichting in 1923 was tijdens het uitrukken van de Schutterij de havezate Westerflier ook nog opgenomen in de route. Dit was een lange tocht van wel twaalf kilometer. Na 1925 werd het Westerflier dan ook niet meer bezocht door de Schutterij.

In 2023 viert de Diepenheimse Schutterij haar 100-jarig jubileum. Vanwege dit jubileum is deze wandeling langs de vier havezaten uitgezet om de beginjaren van het uitrukken van de Schutterij weer te doen herleven.

Leden van de Diepenheimse Schutterij krijgen in de zomermaanden (augustus, begin september) een voucher. Met deze voucher kunnen zij een gratis exemplaar van de wandelgids ‘Uitrukken met de Diepenheimse Schutterij’ afhalen bij Herberg de Pol. Niet-leden kunnen voor € 2,50 de wandelgids kopen bij onder andere Herberg de Pol, Warmelo en SprokZ.