Voorjaar

40

De reusachtige wilg naast ons huis kleurt weer langzaam groen, eindelijk. Na maandenlange regenbuien is het weer droog. De advertenties met paasaanbiedingen schreeuwen ons al weer tegemoet. Magere grasvelden kleuren op door de krokussen en hyacinten. De sleedoorn kleurt wit. Ik ben ook al druk met de tuinmeubels en misschien moet het gras weer gemaaid. Er wordt al weer nagedacht over de komende zomervakantie. Hoe ver is het eigenlijk naar Malaga in Spanje? 2500 kilometer ongeveer. Eigenlijk moeten we dat maar vliegen. Met de auto is wel lang. Vliegen mag blijkbaar weer, tja het klimaat, wat moet je ermee.
Het is 2100 kilomter naar Kiev de hoofdstad van Oekraïne. Daar is oorlog. Er naartoe vliegen is geen optie. Ook niet vanwege het klimaat. Aan de stranden van Malaga staan rijen witte Nederlandse campers heerlijk in de voorjaarszon. Wanneer het straks te heet wordt rijden we weer naar het noorden.
In het zuiden van Oekraïne sterven dagelijks veel mensen door oorlogsgeweld. Het hele zuiden ligt in puin. Poetin heeft zichzelf weer herkozen tot president en blijft druk met het bedreigen van de landen aan zijn grenzen. 2100 km dat is een paar dagen met de auto, dat geldt ook voor Poetin.
De formatie in ons land schiet ook niet op. Het lijkt bijna onmogelijk om 4 totaal verschillende partijen aan elkaar te koppelen, ondanks dat Wilders zijn vreemdelingenhaat, geen steun aan Oekraïne en premierschap heeft ingeleverd. Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Naast het voorjaar moet ik me misschien maar gaan verheugen op nieuwe verkiezingen in november en het komende paaskampeerweekeinde.
En dan heb ik het nog niet eens over Gaza gehad.

Ton Besling