Unieke workshop clownerie in Werkplaats Diepenheim

56

Werkplaats Diepenheim was vorige week het huis van tien straattheaterartiesten voor de workshop clownerie, gegeven door de Fransman Alain Bourderon. En nee, dat betekent niet dat er alleen maar mensen met een rode neus en een paar flapschoenen aan rondliepen. De professionele artiesten volgden een intensieve workshop om door te groeien in hun professie, huidige acts te versterken en inspiratie op te doen voor nieuwe voorstellingen.

Een unieke kans, want voor zo ver bekend werd er nooit eerder in Nederland een workshop specifiek gericht op clownerie gegeven op dit niveau. “Ik heb de circusopleiding gedaan en om me te blijven ontwikkelen volg ik wel vaker workshops, maar meestal zijn die voor beginners”, vertelt Karel Casier, één van de deelnemers. “Dit is voor ons allemaal eigenlijk nieuw, en voor Alain is het ook de eerste keer dat hij buiten Frankrijk een workshop geeft. Maar het is superinteressant, dus dit blijft vast niet bij één keer.”

Bezoekers van Kunsten op Straat kunnen Karel kennen van de act Boom 2.0, waar hij en zijn medespeler Aat Dirks, die ook aan de workshop deelneemt, als de mannen van B.V. Natuur optreden. De meeste deelnemers kenden elkaar al wel van de straattheaterfestivals, maar gingen nu ook intensief met elkaar samenwerken. Karel geeft aan: “Je ziet nu ook hoe anderen bepaalde opdrachten of aanwijzingen oppakken, daar leer je ook zó ontzettend veel van elkaar.”

Iedere dag zijn er verschillende onderdelen behandeld, met name het gebruik van het lichaam stond centraal, maar ook het vrijlaten van emoties en oefeningen voor de ademhaling. “Je hebt verschillende niveaus tijdens het spelen, bijvoorbeeld in het verlangen; hoe bouw je dat op en hoe bouw je dat weer af. Daarin onderzoeken we de mogelijkheden”, licht de straatartiest toe. “En tijdens het spelen moet je ook heel gevoelig blijven voor wat er om je heen gebeurt en wat je hoort, om daar direct op in te kunnen spelen.”

De artiesten zijn constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. De leerzame workshop in Diepenheim heeft ze handvatten, nieuwe inzichten en inspiratie gegeven om door te groeien. Het was een week waarin keihard gewerkt is, maar ook een week waarin de artiesten, en Tinus en Kaatje – de kinderen van twee deelnemers, ontzettend veel lol met elkaar hebben beleefd. Wellicht ziet u het resultaat volgend jaar in het nieuwe seizoen van Kunsten op Straat.

(Voor wie denkt: ‘Kinderen? Die moeten toch gewoon naar school?’ Dat gingen ze ook! Ze hebben een fantastische gehad op OBS Stedeke waar ze meer dan welkom waren.)