Ukelele

53

Soms is het goed om je leven over een andere boeg te gooien. Gewoon iets totaal anders gaan doen. Dat zag ik pas ook op TV. Het programma “Ik vertrek”.

Bennie en Andrea wilden ook wel eens wat anders dan hun fietswinkel in Assen. Ze waren spiritueel geworden en Andrea stond helemaal in haar kracht. Weg uit dit K..land. Het Universum had het bepaald, op naar Noorwegen om een B & B op te starten met een floatingbad. Floatingbad? Ja, drijven in een magnesiumbad. Goed voor lichaam en geest en dat zou een gat in de markt zijn vooral in het mooie Noorwegen.

Vooronderzoek hadden ze niet gedaan. Wel een 3 wekelijkse online cursus Noors op internet en een bod gedaan op een leeg bejaardentehuis in Flõpfleup. Fietswinkel werd van de hand gedaan, groots afscheidsfeest met een aantal klanten en de maandelijkse spirituele club “ Geest en Kracht “ en daar gingen ze.

Met een giga verhuiswagen vol met goedbedoelde rotzooi en 180 m2 laminaat van Marktplaats, toog het enthousiaste duo stralend naar Scandinavië. Ze gingen het grote avontuur tegemoet. Ze konden tijdelijk in het lege bejaardentehuis vertoeven, want een hypotheek regelen daar was een fluitje van een cent. Hollekidee!

En daar, in een sprookjesachtig besneeuwd landschap in de Noorse bergen, ja daar stond de burgemeester hen op te wachten met bloemen en champagne.

De tranen sprongen me spontaan in de ogen, toen ze zei: “It feels zo warm inside how joe heet ons welcome”. Daarna begonnen ze in het Noors wat te brabbelen. Ik dacht nog even: “Wat praten ze gek, het lijkt wel gewoon plat Drents, maar ja, ik kan geen Noors.”

Ze maakten met alle mensen, die ze tegenkwamen, een praatje en de mensen knikten verbaasd terug, zoals Wim de Bie dat ook kan doen.

Stralend stapten ze in bed om de volgende ochtend boodschappen te gaan doen, maar ach en wee het had 3 meter gesneeuwd zodat ze de deur moesten forceren om zich een weg naar buiten te banen. Toch maar boodschappen gehaald en oh jee, voor 5 aardappels, een pak koffie en nog wat waren ze meer dan 50 euro kwijt. Oeps. Maar het stel bleef lachen. Ze zaten maar mooi in Noorwegen.

Een paar dagen later stonden de Noorse buren met handen en voeten gebarend te wijzen naar hun dak ,dat bijna op instorten stond door de sneeuw. Bennie moest het dak op en een hydraulische sneeuwschuifmachine werd aangeschaft, want dat hadden alle Noren, Een rib uit hun lijf. Drie weken verder, lag Andrea languit huilend op de keukentafel en terwijl ze in de camera keek riep ze dat ze teeg’n ne burnout zat aan te hikk’n.

Bennie deed een sprituele massage op haar stevige rug en kneeddde de stress er uit, wapperde het door de keuken en zei: Andrea het komt goed. Maar het kwam helemaal niet goed. Na een paar maanden, de sneeuw was gesmolten, het geld was op, de bank wilde niet met hen praten, de burgemeester wilde hen niet meer ontvangen, de buurt keek de andere kant op, ja toen stond er weer een grote verhuiswagen voor de deur en alle laminaat en de rest werd weer ingeladen.

En daar gingen ze. Inschrijven in Nederland en een inburgeringscursus doen op de camping.

Ik heb een ukulele aangeschaft om het over een andere boeg te gooien.

Oda