‘Tijd genoeg…’ bij NPO2 Extra

131

Docu-serie met Henny Vrienten, Marjan Berk en Jeroen Krabbé.

In deze docu-serie zien we de laatste tv-interviews (september 2021) die muzikant en componist Henny Vrienten gaf voor zijn overlijden (april 2022).

‘Tijd genoeg…’ is een uitgebreide serie waarin zijn hele levensloop voorbij komt. Daarnaast blikken we in deze serie terug op de inspirerende levens van acteur en kunstschilder (goede vriend van Henny) Jeroen Krabbé en van actrice en schrijfster Marjan Berk.

Drie bekende Nederlanders met prachtige carrières in de herfst van hun leven, die alle drie thuis zijn in Overijssel. Henny woonde op de Twentse landerijen van het mooie Diepenheim, Jeroen heeft een huis in de bossen van Dalfsen en Marjan woont aan de vaart in Kalenberg, midden in het waterrijke gebied van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Presentator André van der Zee blikt met hen terug op het leven en kijkt vooruit naar wat ze nog willen doen. De allerlaatste opnames waren op een prachtige zonnige dag in september 2021. Marjan en Jeroen werden uitgenodigd bij Henny in de tuin voor een zelfgemaakte lunch. Aan de lunchtafel werd er o.a. gesproken over kansen, angsten, bijgeloof, tevredenheid, leven en de dood. Dit was 10 dagen voor Henny te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was. De tijd die hem nog restte was niet genoeg voor alle plannen die hij nog had, zoals de laatste tournee met Doe Maar die gecanceld werd of het plan om op te treden samen met zijn kinderen.

NPO2 Extra zendt de vierdelige docu-serie uit. De eerste aflevering is op dinsdag 9 augustus om 19.15 uur

1e aflevering: 9 augustus
Henny Vrienten, Jeroen Krabbé en Marjan Berk hebben met elkaar gemeen dat ze na allerlei omzwervingen terecht zijn gekomen in Overijssel. We worden verwelkomd in hun huis en de streek. We maken kennis met de dingen die hen nu bezighouden, zoals de schilderijreeks  ‘Het late licht’ van Jeroen die gaat over de mysterieuze bossen van Dalfsen.
Ook blikken we terug op hun bijzondere loopbaan, hebben het met Henny over de grote bekendheid van de band Doe Maar. De bevriende bandleden wilden dat succes op een gegeven moment niet meer; “Zoveel succes was nooit de bedoeling…we wilden gewoon reggaemuziek maken.”
Marjan kijkt terug op de fijne tijd die ze had met de cabaretgroep, waarmee ze door heel Nederland toerde en dat moest zien te combineren met het leven als jonge moeder.

2e aflevering: 16 augustus om 19.15 uur
We duiken met Henny de moestuin in, daar waar hij het liefst ieder weekend te vinden was.

“Hier ervaar ik geen stress en verander ik van popster tot tuintut’. We fietsten met hem door het pittoreske Diepenheim, waar hij zijn balans en rust vond, uit de drukte van de stad Amsterdam.
Jeroen praat over zijn filmcarrière en dat hij op zijn reizen als internationaal acteur een schilders koffer mee nam om vervolgens de schilderijen in zijn atelier in Amsterdam uit te werken. “Ik schilderde half Marokko rondom de opnames van de James Bondfilm, The Living Daylights.”
Na de loopbaan van Marjan op het toneel, besloot ze te gaan schrijven in de jaren 70. Ze schrijft nog steeds. Ze staat al jaren bekend als de koningin van de korte verhalen. Haar opa luisterde toen ze nog maar een kind was naar haar fantasieverhalen; “Dat gevoel wat ik toen ervoer dat wilde ik, dat mensen naar me luisteren.” En zo geschiedde, ze geeft nog steeds lezingen, ondanks haar hoge leeftijd.

3e aflevering: 23 augustus om 19.15 uur

Hierin vertelt Henny over zijn laatste drie solo albums, een muzikale autobiografie met de titels: ‘En toch’, ‘Alles is anders’,’ Tussen de regels’. Deze drie samen vormen een zin. Hij zong het liever wat hij kwijt wilde over het leven. Hij zong over de jeugd, twijfels, liefde en ouder worden. Ook gaat het in deze aflevering over de bijzondere band met zijn moeder en hoe hij zelf was als ouder. Henny is niet bang voor het einde, bij ziekte hoort acceptatie, vindt de muzikant. “Zoek naar waarachtigheid. Dat het ergens over gaat als je iets doet, dat jij dat bent en dat het klopt met jouw andere motieven. Dan kun je terug kijken op een tevreden leven.”

We zijn erbij als Marjan gaat verhuizen na 52 jaar uit Kalenberg naar een appartement in Amsterdam. Ze heeft er een fantastische tijd gehad. Ze is niet sentimenteel, maar heeft het er wel moeilijk mee.. Ze wil graag eindigen met niks; “Ik geef nu al veel weg en kijk terug op een rijk, kleurrijk en inspirerend leven.”

Jeroen greep de coronatijd aan om te werken aan een nieuwe serie schilderijen, met als onderwerp zijn atelier. Een reis door de stilte heen. Met hem bezoeken we museum de Fundatie in Zwolle, waar hij zijn eigen expositie voor het eerst te zien krijgt.

4e aflevering: 30 augustus om 19.15 uur

In de laatste aflevering komen de drie samen bij Henny in Diepenheim. Tijdens hun levens kruisten ze soms elkaars pad. Henny en Jeroen zijn al jaren vrienden. Henny maakte de muziek voor de films ‘Left Luggage’ en ‘Ontdekking van de Hemel’, die Jeroen regisseerde. Henny biecht wat op aan Jeroen als ze in zijn studio staan.

Marjan en Jeroen kennen elkaar vooral uit de beginjaren van hun loopbaan. Om aan geld te komen maakten ze samen een bezuinigingskookboek met goedkope recepten. De eerste ervaring met schrijven van een kookboek voor hun beide.

Tijdens een lunch in de tuin worden herinneringen opgehaald en ontstaan er openhartige gesprekken. Over bijgeloof, twijfels, het leven in de spotlights, tevredenheid, het ouder worden en de kwetsbaarheid van het leven. Ook hun voorliefde voor Overijssel komt aan bod. De bijzondere lunch op de boerderij van Henny wordt afgesloten met een proost op het leven.

De kwetsbaarheid van het leven blijkt maar al te zeer, als vlak na deze opnames alle optredens van Henny worden afgelast vanwege zijn gezondheid. Hij overlijdt een half jaar later in zijn woonplaats Diepenheim en is 73 jaar geworden.

Henny in zijn studio
Allen aan tafel