Tijd Genoeg, aflevering 4: De liefde voor Overijssel en openhartige gesprekken over het leven…

67

Henny Vrienten, Jeroen Krabbé en Marjan Berk. Drie bijzondere mensen met prachtige carrières, en met elkaar verbonden omdat ze zich alle drie thuis voelen in Overijssel. In de docu-serie Tijd Genoeg van RTV Oost gaat presentator André van der Zee elke woensdag op zoek naar wat hen drijft om nog steeds in de spotlights te staan, en waarom ze naar Overijssel zijn gekomen.

 

In de vierde en laatste aflevering komen Jeroen en Marjan op bezoek bij Henny in Diepenheim. Tijdens hun levens met volle carrières kruisten ze soms elkaars pad. Henny maakte de muziek voor de films ‘Left Luggage’ en ‘Ontdekking van de Hemel’, die Jeroen regisseerde. En op de 75ste verjaardag van Jeroen speelde Henny enkele nummers. “Dat doe ik normaal nooit maar voor Jeroen maak ik een uitzondering”. Marjan en Jeroen kennen elkaar vooral uit de beginjaren van hun carrière. Om aan geld te komen maakten ze samen een bezuinigingskookboek met goedkope recepten.

Tijdens een lunch worden oude herinneringen opgehaald en ontstaan er openhartige gesprekken. Over bijgeloof, twijfels, het leven in de spotlights, tevredenheid, het ouder worden en de kwetsbaarheid van het leven. Ook hun voorliefde voor Overijssel komt aan bod. Henny koestert de rust en de ruimte die hij vindt zodra hij de IJssel over gaat. Dat bezingt hij ook in zijn nummer Twente of Drenthe. Dat voor Jeroen Overijssel een grote rol speel blijkt uit de serie schilderijen die hij maakte over de bossen rondom zijn huis in Dalfsen. Genaamd: Het Late Licht. Een regelrechte ode aan het Sallandse landschap.

Marjan heeft na 52 jaar Overijssel verlaten omdat ze vanwege haar leeftijd noodgedwongen is verhuisd vanuit Kalenberg naar haar seniorenappartement in Amsterdam. Daar heeft ze vrede mee al is dat soms voor haar ook emotioneel omdat ze zoveel mooie herinneringen heeft aan die tijd. Als ode aan Overijssel draagt ze een gedicht voor van dichter JC Bloem die tot zijn dood in Kalenberg woonde.

De bijzondere lunch bij het landhuis van Henny wordt afgesloten met een proost op het leven. De kwetsbaarheid van het leven blijkt maar al te zeer, als vlak na deze opnames alle optredens van Henny worden afgelast vanwege zijn gezondheid.

De laatste ‘Tijd genoeg’ zie je woensdag 24 november bij RTV Oost om 20.00 en 22.00 uur. De uitzending wordt de volgende ochtend om 08.00 uur herhaald en op zondag 28 november om 16.00 uur. Toch gemist? Terugkijken kan op rtvoost.nl/tv/gemist.