Telefoontje van de “Bank”

95

Wie belt er tegenwoordig nog? En dan bedoel ik met een huistelefoon. Ikzelf heb er al jaren geen meer sinds de komst van de mobiele telefoon. Maar voor veel mensen is op de ‘ouderwetse’ manier van communiceren nog heel normaal. Omdat het zo eenvoudig is. Met een vast toestel waar vaak ook een boekje naast ligt met alle belangrijke nummers.

En dan word je gebeld door de bank. Er wordt gezegd dat er wat aan de hand is met jouw bankrekening. Snel moet er gehandeld worden voordat er geld vanaf gehaald wordt. Paniek! Een medewerker van de bank is onderweg naar je huis om de bankpas en pincode op te halen, want stel je voor dat de dieven toeslaan.

Zomaar een scenario wat elke dag tig keer plaatsvindt. En vaak bij mensen die goed van vertrouwen zijn. Helaas maken oplichters hier misbruik van. Met een op het internet gekochte lijst met gegevens bellen ze stad en land af, op zoek naar slachtoffers. Ze weten veel persoonlijke informatie te vertellen waardoor het net lijkt of het daadwerkelijk zo is dat je bestolen wordt. En dat word je ook als je niet gelijk ophangt!

Nb. De bank belt niet voor gegevens.

Het ga jullie goed

Jordy Scheggetman
Wijkagent