Stolpersteine zijn gelegd

83

Op vrijdag 15 oktober zijn er voor de 3 Joodse families uit Diepenheim Stolpersteine geplaatst. Stolpersteine zijn steentjes met een messing plaatje waarop de naam, geboortedatum, geboorteplaats, deportatiedatum, sterfdatum en sterfplaats staan. Deze worden in de stoep gelegd voor het woonhuis waar vandaan de mensen werden gedeporteerd naar de concentratiekampen.
In Diepenheim liggen de Stolpersteine voor familie Herschel in de Haaksbergerstraat bij nummer 22. Voor de familie Polak in de Grotestraat bij nummer 33 en voor de familie Nijstad liggen de Stolpersteine in het Rosarium.
Van de 3 families zijn nabestaanden bij de ceremonie in de kerk geweest. Zij hebben gesproken in de kerk evenals burgemeester mevrouw Nauta. Deze toespraken werden afgewisseld met muziek en gedichten door mezzosopraan Ekatharina Leventhal, pianiste Annemarie Braakman, violiste Florine Braakman, pianist Pieter Grimbergen en dichter Benno de Graaf. De ceremonie is waardig en vakkundig geleid door lid van de werkgroep Stolpersteine Tonnie Vehof.
De nabestaanden hebben de Stolpersteine zelf meegedragen de kerk uit naar de plek waar hun Joodse familieleden als laatste gewoond hebben. Bij de plaatsing hebben de leerlingen van groep 8 van OBS Stedeke de tekst op de Stolpersteine voorgelezen en een zelfgeschreven gedicht voorgedragen en op elke steen een witte roos gelegd. De lesbrief voor de basisschool is in ontwikkeling, zodat ook de jongste generatie Diepenheimers weet wat de Stolpersteine zijn en waarom ze zijn geplaatst.
Na de plaatsing was er voor genodigden een lunch in Herberg De Pol. Hier is ook het eerste exemplaar van het boek ‘Stolpersteine Diepenheim’ aan een van de nabestaanden gegeven. Dit boek is te koop in de Pol en kost € 10,00. Er kan worden teruggekeken op een mooie ochtend met hele bijzondere en indrukwekkende momenten.