Stichting Hofvogels start duistere praktijken…

31

U zou de stichting kunnen kennen van het opkomen voor uilen, roofvogels, zwaluwen en andere broedvogels. Niet alleen door het plaatsen van nestkasten, maar ook door het verbeteren van het landschap in onze mooie gemeente.

Nu wij in onze huizen in het kader van duurzaamheid, dus energiebesparing, beter gaan isoleren, komen naast de huismus en de gierzwaluw ook de vleermuizen in gevaar. Dit nachtdier leeft, vaak zonder dat wij als bewoners dat beseffen, in ons huis: in de spouwmuren, onder het dak of daklijsten.

Gemeente Hof van Twente subsidieert momenteel isolatie projecten, onder voorwaarde dat een ieder zich houd aan de Nederlandse Natuurbeschermingswet en er zorg wordt besteed aan het beschermen van de vleermuizen.

De gemeente heeft Stichting Hofvogels gevraagd om hierbij de helpen. Afgelopen jaar zijn wij al begonnen met het inventariseren van gierzwaluwnesten. En dit jaar starten wij ook met een werkgroep voor het inventariseren en beschermen van vleermuizen. Voor beide activiteiten, maar voor de vleermuizen in het bijzonder, zoeken wij vrijwilligers.

Wij starten binnenkort met het opleiden van deze vrijwilligers, door een gecombineerde theoretische- en praktische instructie. Naast het leren omgaan met de detectie apparatuur en het herkennen van de verschillende soorten vleermuizen, zullen we ook in de schemerperiode gaan tellen bij bekende kolonies en al eerder geplaatste vleermuis kasten. Dus bent u een liefhebber van de nacht, of minimaal van de late avond of de vroege ochtend, en bent u begaan met de vleermuis (een fascinerend en nuttig zoogdier), meldt u zich dan aan als vrijwilliger bij onze stichting via: Frans Kruse, voorzitter@hofvogels.nl       

Actief zijn in en voor de natuur is niet alleen nuttig, maar ook leerzaam en vooral leuk. Dus aarzel niet en vlieg met ons mee de duisternis in.