Staande ovaties voor uitvoering Johannes Passion in de Hof!

52

“Het was gewoon één groot feest, niet normaal”, blikt dirigente Yt Nicolai enthousiast terug op afgelopen weekend. Zaterdagavond stond ze met het samengestelde ensemble van Bachwerkplaats Diepenheim en enkele topsolisten in een uitverkochte Johanneskerk in Diepenheim. Waarna ze op zondagmiddag de uitvoering van de Johannes Passion lieten klinken in een afgeladen volle Hofkerk in Goor.

Nog niet eerder klonk in Hof van Twente de Johannes Passion, en deze uitvoering van dit meesterwerk van J.S. Bach was tevens een unicum. Het oratorium over het lijdens- en sterfverhaal, volgens Evangelist Johannes, bereikte een ongekend hoog niveau voor een ‘amateurensemble’. “Ik zoek eigenlijk een ander woord hiervoor”, geeft de dirigente aan. “Het zijn ook geen professionals, want het is niet dat ze er hun brood mee verdienen, maar als je na maar één weekend repeteren dit kan neerzetten, dat is wel heel bijzonder.”

Bachwerkplaats Diepenheim is twee jaar geleden opgericht en bestaat uit musici uit verschillende plaatsen van Nederland. Vijf keer per jaar komt het koor en orkest, in wisselende samenstellingen, bijeen om door Bach gecomponeerde muziekstukken te repeteren en een uitvoering te verzorgen. Het concept heeft al meerdere malen haar succes bewezen, maar dit weekend was het ongekend. “Ik moet nog een paar Passies meer zingen, maar de mooiste heb ik al gehad”, was een reactie van een zanger uit het koor. Ook het publiek was vol lof, beide concerten werden beloond met een staande ovatie en minutenlang applaus.

De volgende uitvoering van Bachwerkplaats Diepenheim vindt plaats op zondag 2 juni, dit is tevens de laatste van dit seizoen. Dan zal, naast stukken van Bach, ook het iconische oratorium Gloria RV 589 van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi klinken. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via www.diepenheim.nl.

Door een samenwerking tussen de culturele instellingen De Reggehof in Goor en De Heerlijckheid Diepenheim, kon er afgelopen weekend op twee plaatsen in Hof van Twente genoten worden van de Johannes Passion. Deze zeer geslaagde samenwerking, met als doel klassieke muziek in de Hof te stimuleren, krijgt zeker een vervolg.