Partnerstad Schöppingen

129

In het archief van Old Deep’n hebben we tientallen foto’s en krantenknipsels over het partnerschap dat we ooit hadden met het Duitse Schöppingen. Helaas moest de Gemeenteraad van Hof van Twente in 2002 het besluit nemen om in het kader van noodzakelijke bezuinigingen een einde te maken aan een aantal officiële jumelages. Precies 40 jaar geleden, in 1978, werden de partnergemeenteborden door toenmalige burgemeester Mulder en zijn Duitse ambtgenoot Dirksen onthuld. Er volgden tientallen uitwisselingen, waar veel Diepenheimers nog met plezier aan terugdenken. Het doel van deze Euregio-verbondenheid was het vergroten van begrip voor beide landen.

Het begon met een uitwisseling van het gemeentepersoneel in 1979. Maar al spoedig volgden er meer geslaagde uitwisselingen van o.a de brandweerkorpsen, de bejaarden, Stedeker Daansers en de Harmonie. Zeer speciaal waren in die jaren ook de vele jeugduitwisselingen onder leiding van meester Klooster van OBS Markvelde. In 1995 werd de Euregio Kunstroute Diepenheim-Schöppingen geopend. En dankzij het partnerschap kreeg een straat in Schöppingen zelfs officieel de naam Diepenheimstrasse. Hoogtepunten waren vooral het bezoek in 1993 van de Feuerwehrkapelle uit Schöppingen en de viering in 1998 van het 20-jarig Partnerschap met de Culturele Avonden.

Jammer dat door de gemeentelijke herindeling een einde kwam aan de officiële jumelages met een aantal Europese steden. De foto’s op de beeldbank van Old Deep’n herinneren nog aan de vele gezellige uitwisselingen.