Schoolpleinen groen én gezond met fruitbomen

43

Gemeente Hof van Twente heeft de ambitie om in het Biodiversiteitsprogramma `Kleurrijk leven 35.000 bomen te planten. Om de verbinding met gezondheid te leggen kunnen op schoolpleinen ook fruitbomen en struiken worden geplant. Scholen kunnen kiezen uit 3 pakketten. Voor 28 januari kunnen scholen hun keuze doorgeven aan b.schuite@hofvantwente.nl.

Gezonde leefstijl en voeding
In de visie de Gezonde Verbinding is een gezonde leefstijl een belangrijk aspect. Daarnaastis in het preventieakkoord gezonde voeding een van de belangrijkste thema’s. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ook in onze gemeente veel kinderen zijn met overgewicht. Ook is bekend dat niet alle kinderen iedere dag fruit eten. Door het planten van fruitbomen en struiken komen gezonde voeding en biodiversiteit bij elkaar. Schoolpleinen krijgen meer biodiversiteit en kinderen leren hoe fruit groeit en kunnen van de vruchten eten. Scholen kunnen op deze manier ook gezonde voeding in hun lesprogrammas opnemen.

Verschillende keuzepakketten

Basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs in Hof van Twente kunnen een pakket kiezen uit drie verschillende. De pakketten vertegenwoordigen een waarde van € 500.
Pakket 1: Appelbomen om van te smullen

Dit pakket bevat 3 of 4 appelbomen (stamomtrek 1618 cm), een zak goede aarde om de boom in te planten en per boom 2 boompalen met band. Ook informatie over planten en snoeien zit bij het pakket. De appels kunnen worden geoogst in september oktober

Pakket 2: Struiken om van te smullen

Dit pakket bevat 15 tot 20 struiken, palen en ijzerdraad om de fruitstruiken te leiden. De soorten zijn onder andere: blauwe bes (Pink lemonade) , honingbes (Lonicera caerulea), kiwibes (Actinidia arguta ‘Kokuwa) deze doet het goed tegen de zuidmuur van de school, rode braam (Rubus ’tayberry’), framboos, vlierbes (Sambucus nigra ‘hashberg’), doornloze braam (Rubus fruticosus ’thornfree’). De vruchten kunnen worden geoogst na de zomervakantie. Informatie over planten en onderhoud zit bij het pakket.

Pakket 3: Aardbeien en Rabarber

Rabarber en aardbeien zijn een verrassend verfrissende combinatie en tegelijk te oogsten, ongeveer half juni. Dit pakket bevat 2 bakken op poten, 20 aardbeienplanten en 4 rabarberplanten, plus aarde voor in de bakken. Informatie over planten en onderhoud zit bij het pakket.

Meer informatie of geen groene vingers?

Als er vragen zijn over de actie of over het planten dan kan de school contact opnemen met Bas Schuite via 0547 85 85 85 Of b.schuite@hofvantwente.nl of met Ina van de Riet via info@groeneloperhofvantwente.nl