Salut Welzijn bestaat vijf jaar en geeft een kijkje in de keuken

102

Salut Welzijn in Hof van Twente viert haar vijfjarige bestaan. De afgelopen vijf jaar stonden onder andere in het teken van groei, dat ook zorgde voor de verhuizing van de Rozenstraat naar het centrum van Goor. Vijf jaar aan welzijnswerk in de gehele Hof, hoe ziet dat er dan uit?
Komende periode worden er werknemers- en ervaringsverhalen uitgelicht in een wekelijks terugkerende rubriek. Deze week het werknemersverhaal van Wesley ter Grefte, jeugd- en jongerenwerker bij Salut.

Wesley aan het woord
“Als je zelf hebt ervaren hoe het is om niet meer mee te doen, om welke reden dan ook, dan wil je anderen behoeden voor dat gevoel. Ook omdat het soms uitzichtloos lijkt, terwijl dat niet zo is .”
Wesley is 28 jaar en woont in Hengevelde, sinds 2017 werkt hij bij Salut. “Ik ben jongerenwerker en jongerencoach. Als jongerenwerker richt ik me op groepen, het coaching is 1-op-1. Dat kan soms ook in het verlengde van elkaar werken.” Hiervoor werkte hij in de Jeugdzorg. “Ik merkte dat ik veel te vaak dacht, ‘als iemand hier eerder wat gesignaleerd had en hulp of ondersteuning had aangeboden, het niet zo ver had hoeven komen.’ Daarom koos ik ook voor de switch, ik wil er voor jongeren zijn voordat de pan van het fornuis flipt. En dat kan ik heel goed doen met mijn functie bij Salut.”

Jeugd- en jongerenwerk Hof van Twente
Wesley zorgt samen met Milou voor het Jeugd- en jongerenwerk in Hof van Twente. Een afwisselende functie met veel verschillende taken. “De afwisseling is te gek. ’s Ochtends als ik naar mijn werk rijd en de dag in gedachten doorneem, kan het maar zo zijn dat ik 10 minuten later alles moet afzeggen vanwege een binnenkomend telefoontje dat direct geregeld moet worden. Maar ook zonder die ad hoc-handelingen biedt mijn werk afwisseling. Door onze verhuizing weten steeds meer mensen ons te vinden, als ik dan een mevrouw aan de balie kan helpen, dan is dat ook gewoon mijn werk waar ik energie van krijg. Het dynamische en het onvoorspelbare maakt elke dag anders. Dat is juist wat ik zo motiverend vind aan mijn functie.”

Als Wesley jaren later nog appjes ontvangt van jongeren, dan doet hem dat goed. “Voor mij is dat een bevestiging dat ik wat betekend heb. Ik vind het ook fijn dat ze me dan weten te vinden. Of dat nu met een hulpvraag is, een dankjewel of omdat ze hun succes willen delen, in alle gevallen voelt het waardevol.” In vele gevallen weet Wesley zwaardere hulpverlening te voorkomen en zijn jongeren hem daar dankbaar voor.

Weerbaarheid bij jongeren
Weerbaarheid is ook een aspect dat terugkomt in zijn werk bij Salut. Met zijn activiteiten en projecten zorgt Wesley voor meer weerbaarheid bij jongeren. “Ik ben zelf ook jong geweest, de groepsdruk die je dan kunt ervaren en allerlei verleidingen die je constant moet weerstaan, als je niet goed weet wat je wil dan kan dat tot problemen leiden. Door weerbaarheid terug te laten komen in mijn functie, kan ik de jongeren in laten zien waar hun grenzen zitten en hoe ze die kunnen bewaken. Tijdens mijn jongerenwerk en -coaching geef ik ze daar handvatten voor.” In de toekomst hoopt hij ook fysieke weerbaarheidstrainingen te kunnen geven op scholen en in groepen, omdat juist daar de winst te behalen valt.

Bucketlist
Zijn bucketlist is kort maar krachtig: parachutespringen. “Ik ben iemand van de extremen, ik wil uitgedaagd worden en het gevoel hebben in iedere vezel van mijn lijf dat ik leef. Ik ben dat gevoel een tijdje kwijt geweest en dat wil ik nooit meer voelen. Ik denk ook dat ik dat gevoel van leven, van top tot teen, kan voelen door uit een vliegtuig te springen met een parachute. Mijn werk en dit soort dingen dragen daar echt aan bij, het geeft mij keer op keer het gevoel dat ik meedoe en besta. En dat gevoel, dat gun ik iedereen.”