In het archief van Old Deep’n zitten honderden historische foto’s met straatbeelden en oude panden. Met enige weemoed kijken we er soms op terug. “Wat jammer dat het allemaal is afgebroken….”. En dan komt de discussie weer op gang. “We kunnen toch niet alles bewaren, we moeten toch vernieuwen en meegaan met de tijd?” Als het financieel haalbaar is: restaureren en bewaren (het oude gemeentehuis) en als dat niet mogelijk is: afbreken en vervangen door nieuwbouw (oude smederij van Simmelink). Want willen we Diepenheim leefbaar en aantrekkelijk houden voor onze jeugd, dan zullen er nieuwe woningen gebouwd moeten worden.
En dan die oude boerenschuren in ons buitengebied. Soms een prachtig nostalgisch plaatje, maar even zo vaak een onooglijke oude kippenschuur. Om deze verpaupering van het landelijk gebied tegen te gaan is de rood voor rood-regeling bedacht. Boeren en landgoedeigenaren kunnen op een financieel aantrekkelijk manier vervallen stallen en schuren laten slopen en tegelijkertijd een bouwkavel voor een nieuwe woning aanvragen.
Het is wel even wennen als er dan uit het niets een huis wordt gebouwd (zoals aan de Oude Goorseweg en aan de Kleidijk). Maar, aan de andere kant, een kwalitatief hoogwaardig knooperf bij een bestaande boerderij hoeft niet storend te zijn in het landschap.
Aan de Oude Borculoseweg ligt de opvallende boerderij “De Helle”. De boerderij is in 1928 gebouwd in opdracht van baron de Vos van Steenwijk. Een, voor die tijd, zeer moderne boerderij, gebouwd door de Almelose architect Jan Jans (1893-1963). De opvallende hoge schuur van “de Helle” doet denken aan een stolpboerderij. Jans had er net drie gebouwd in de Wieringermeer, met het woongedeelte onder de stolp. Afwijkend bij “de Helle” is de langgerekte aanbouw met plaats voor woonruimte en een stal voor 25 koeien en de typisch Twentse “endskamer”. De uitbouw van een keuken vond in 1938 plaats.
De houtconstructie in de hoge schuur doet nog denken aan Jan Jans, hoewel de originele gepotdekselde houten buitenwanden zijn vervangen door metselwerk. Van 1935 tot 2011 werd de boerderij bewoond door de familie Reurink. Sinds 2010 behoort de Helle tot het landgoed Weldam.
Het voormalige boerenerf wordt een knooperf dat ruimte biedt aan wonen en werken in een landelijke omgeving. En over honderd jaar zitten foto’s van dit knooperf weer in het archief van Old Deep’n.