Rondleiding door internationale tentoonstelling van Kunstvereniging Diepenheim

48

Installaties, sculpturen, video’s en andere kunstwerken van dertien internationale kunstenaars komen samen in de huidige tentoonstelling van Kunstvereniging Diepenheim: (Dis)connection. De verschillende artistieke uitingen zijn verbonden door een gedeelde zorg: hoe kunnen wij samenleven? Aanstaande zondag 10 maart leidt curator Alexandra Landré u gratis rond door deze interessante groepsexpositie.

Landré is als curator ruimtelijke kunst verantwoordelijk voor de tentoonstellingen in het hoofdgebouw van de Kunstvereniging. De Lentetentoonstelling (Dis)connection is een unieke expositie, ontstaan vanuit een samenwerking met de Tsjechische kunstinstelling Jindřich Chalupecký Society, ingericht onder leiding van Alexandra Landré en Karina Kottová (curator Jindřich Chalupecký Society). Als artistiek leider neemt Landré u mee in de totstandkoming, de individuele processen en de samenhangende gedachte achter het tentoongestelde werk.

De deelnemende kunstenaars scheppen, vanuit diverse hulpbronnen, ruimte voor nieuwe fantasierijke verhalen en visies. Er ontstaan alternatieve benaderingen om verbindingen aan te gaan. Zo wordt menselijke communicatie ter discussie gesteld in het multimediawerk van Martin Kohout, waarin het probleem van nachtdiensten en de verschillende effecten ervan het centrale thema zijn. In de film Downtime van Lotte Geeven en Yeb Wiersma wordt het idee geopperd om alle stoplichten in Den Haag zeven seconden op rood te laten staan. Een speelse vraag, maar evenzo filosofisch en politiek van aard: wat zou er gebeuren wanneer een systeem, in dit geval het verkeer, verstoord wordt?

Een andere blik op verbindingen biedt de installatie van kunstenaarsduo Anetta Mona Chisa en Lucia Tkácová, deze nodigt uit om een soort opgravingslocatie voor archeologen binnen te gaan, met verouderde technologie en schoonheidskenmerken. Een tempel voor verloren en teruggevonden verbindingen; tussen het verlangen naar moeder Aarde en het grijpen naar een iPhone, wat al tweede natuur is geworden. Het publiek wordt geprikkeld om de verschillende perspectieven te onderzoeken en na te denken over mogelijke toekomstscenario’s.

U bent van harte welkom bij deze eenmalige, interactieve rondleiding op zondag 10 maart om 15.00 uur, inloop 14.30 uur. Deelname aan de rondleiding is gratis, de entree bedraagt € 5,-, museumjaarkaarthouders en leden van de Kunstvereniging hebben gratis toegang. De Kunstvereniging is gevestigd aan de Grotestraat 17 in Diepenheim.
Het entreebewijs biedt tevens toegang tot Drawing Centre Diepenheim aan de Kuimgaarden 1, waar u de expositie Sensing Traces kunt bewonderen, geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De Lentetentoonstellingen van de Kunstvereniging en het Drawing Centre zijn nog tot en met 5 mei te bewonderen. Kijk voor meer informatie op www.kunstvereniging.nl.