Project “Stedeke Kookt” weer van start

130

Ook dit schooljaar wordt er in OBS Stedeke weer gekookt tijdens het schoolbrede project “Stedeke Kookt”. Inmiddels is dit de zesde editie van het kookproject, waarbij de jonge koks leren dat het niet moeilijk is om van verse producten iets lekkers te koken. De kinderen krijgen daarbij les in de professionele keuken van Cultuurcentrum Herberg de Pol, onder leiding van echte chefs en worden begeleid door de leerkrachten, ouders en vrijwilligers. Groep 1 beet dit jaar het spits af. Onder leiding van chefkok Ellen Barink kookten zij op 2 middagen in oktober in de Pol.
De eerste kookmiddag stond in het teken van een broodje eiersalade. De kinderen hebben zelf het deeg gekneed en de ingrediënten voor de eiersalade klaargemaakt. Gedurende het koken werd er goed geproefd van de diverse ingrediënten. Aan het einde van de kookles werden de broodjes geproefd en kwamen er vele dikke duimen omhoog.
De tweede kookmiddag had als thema ‘proefpalet en pizza’. In de eerste ronde hebben de kinderen kennis gemaakt met diverse smaken van ingrediënten. Zo werden er olijven, diverse soorten kaas, groenten en kruiden geproefd. De kinderen hebben de smaken op de diverse plekken van de tong weten te proeven. Als slot van het proefpalet werden de kinderen getrakteerd om een lekker spekje. In de tweede ronde was het tijd om pizza’s te bakken van het bolletje deeg dat de kinderen de week ervoor hadden bereid. Het deeg werd goed gekneed, uitgerold en besmeerd met tomatensaus en overige ingrediënten. Ook de pizza’s gingen er goed in bij de kinderen.


Voor groep 1 zitten de kooklessen er dit jaar op. Binnenkort gaat groep 2 hun kookkunsten ontdekken en daarna volgen de andere groepen. Tot slot zal groep 7 in het voorjaar een compleet viergangendiner verzorgen voor hun ouders en de leerkrachten van de school.