Podcast en mobiele Escaperoom over Bommen Berend in Overijssel

49

Op vrijdag 3 juni 2022 lanceert de Stichting Overijsselacademie de podcast ‘Bommen Berend in Overijssel’ én de mobiele Escaperoom Experience ‘Beat Bommen Berend’. De dubbel-lancering vindt plaats tijdens het Rampjaarfestival, de aftrap van het jaar waarin we herdenken dat Bernhard von Galen in 1672 – precies 350 jaar geleden – de grens overtrok en in een mum van tijd heel Overijssel innam.

Podcast over Bommen Berend

Bommen Berend: voor de Münsterse bisschop Bernard von Galen was dat zowel zijn scheldnaam als artiestennaam. In het Rampjaar 1672 veroverde hij in het tijdsbestek van een maand heel Overijssel. Zijn reputatie als krijgsheer bezorgde steden als Deventer, Zwolle en Kampen knikkende knieën. De snelle overgave werd binnen de Republiek altijd gezien als hoogverraad. Maar klopt het wel dat onze provincie zo laf was? En was Bommen Berend wel die oorlogszuchtige bisschop die ons land leegplunderde? In de zesdelige podcastserie ‘Bommen Berend in Overijssel’ gaan historici Martin van der Linde en Luc Panhuysen in de provincie op zoek naar lokale verhalen over het Rampjaar 1672. De podcast is vanaf vrijdag 3 juni te beluisteren via Spotify, Google podcasts en Apple Music.

Escaperoom Experience ‘Beat Bommen Berend’

Tijdens het festival presenteert de IJsselacademie ook voor het eerst de mobiele Escaperoom Experience ‘Beat Bommen Berend’, ontwikkeld door Beeldbouw uit Enschede. Door het oplossen van allerlei puzzels en vraagstukken in teamverband, kruipen bezoekers in de huid van de Overijsselse bevolking die in 1672 de inval en bezetting meemaakte. De mobiele Escaperoom Experience toert de rest van het jaar door de provincie en wordt gratis beschikbaar gesteld aan historische verenigingen, festivals en evenementen. Bekijk de website bommenberendinoverijssel.nl voor de touragenda.

Martin van der linde (l) en Luc Panhuysen (r) in gesprek met Gees Bartels (m) (c) Overijsselacademie
Escaperoom Experience Beat Bommen Berend (c) Beeldbouw