Pasen bij RTV Oost: Zoek het Gouden Ei, paasstaakslepen en Sail Kampen

46

Op eerste en tweede paasdag kun je bij RTV Oost genieten van speciale paasprogramma’s. Op eerste paasdag zie je een prachtige registratie van het traditionele paasstaakslepen in Denekamp, gevolgd door het ontsteken van het paasvuur. Op tweede paasdag is er natuurlijk de Zoek het ei-speurtocht en blikken we uitgebreid terug op Sail Kampen.

Paasstaakslepen
Het hele weekend staat het Twentse dorp Denekamp in het teken van de paastradities. Op eerste paasdag is er het Paasstaakslepen. Een stoet inwoners gaat dan, onder aanvoering van Judas en Iskariot, al zingend richting het landgoed Singraven om daar een paasstaak (boomstam) te vragen aan de kasteelheer. Deze wordt omgehakt en vervolgens door honderden mensen die een lange keten vormen door elkaars handen vast te houden, naar het dorp gesleept. De ‘Poaskeerl’s die bij de boomstam lopen zingen ondertussen paasliederen. De boom wordt naar de paasweide gesleept en rechtop gezet. Hier begint het spektakel van het verkopen van de boom en de ringen van de teerton door Judas. Dit wordt gedaan in onvervalst Twents dialect. Cabaretier Thijs Kemperink dompelt zich onder in deze Denekampse traditie en doet hiervan verslag. Afsluiting is het grote paasvuur dat ’s avonds op eerste paasdag om 20.00 uur wordt ontstoken. Monique Sleiderink staat bij dit paasvuur en gaat hier in gesprek met historicus Arjan Sterken, Commissaris van de koning Andries Heidema en oud-Denekampse Marga Bult. Verder praten we met omstanders en volgen het ontbranden van het paasvuur.

Paasstaakslepen, eerste paasdag, 19.35 uur, herhaling om 22.35 uur.

Sail Kampen
De historische Hanzestad Kampen, met het mooiste waterfront van Nederland, vormt in het Paasweekend het decor voor het nautische evenement Sail Kampen. Zeilschepen uit binnen- en buitenland komen naar Kampen en zijn te bezichtigen aan de IJsselkade. RTV Oost volgt het evenement op radio, tv, internet en social media. Op tweede paasdag zie je op TV Oost een uitgebreid sfeerverslag van de vlootschouw en andere hoogtepunten van het Sail-weekend.

Sail Kampen, tweede paasdag, 18.30 uur, herhaling om 20.30 en 22.30 uur.

Zoek het ei
De RTV Oost-paashazen verstoppen op tweede paasdag weer twintig eieren in onze provincie voor Zoek het ei. Negentien zilveren en één gouden ei, wie de eieren vindt wint mooie prijzen. De hoofdprijs is dit jaar een heerlijke gezinsvakantie op Ameland.
Op Radio en TV Oost volg je de zoektocht en krijg je alle aanwijzingen die leiden naar de vindplaats. Alle informatie vind je op www.rtvoost.nl/zoekhetei. De warming up begint op Radio en TV Oost om 09.00 uur, de zoekactie start om 10.00 uur. ’s Avonds zie je op TV Oost een samenvatting om 18.10 uur. Deze wordt om 20.10 en 22.10 uur herhaald.