P10 roept op het gezicht van een leefbaar platteland te fotograferen

29

De leefbaarheid van het platteland is een veelbesproken onderwerp. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Rondom die vraag draait editie 2023 van de Henk Aalderinkprijs Eigenlijk zoeken we de oren, ogen en handen van een leefbaar platteland”, stelt juryvoorzitter Lydia van Santen. De beste fotograaf wint de bijzondere Henk Aalderinkprijs en € 2.000.

De fotowedstrijd is in het leven geroepen voor de dorpsbewoners, vrijwilligersorganisaties en samenwerkingspartners van de 31 plattelandsgemeenten waar de P10 actief is. De
fotografiewedstrijd loopt tot en met zondag 15 oktober 2023.

De Henk Aalderinkprijs

De Henk Aalderinkprijs is een bijzondere prijs die vanuit het samenwerkingsverband P10 het samenwerkingsverband voor plattelandsgemeenten jaarlijks wordt uitgereikt. Henk Aalderink, ooit burgemeester van de gemeente Bronckhorst, richtte in 2008 dit samenwerkingsverband op. De prijs is in het leven geroepen om de kracht van het platteland aan de rest van Nederland te laten zien

Levendige gemeenschap

Kansmakers zijn fotos die gaan over de trots en saamhorigheid op het platteland, landbouwinnovatie en leefbaarheid in de toekomst én foto’s die de ruimte en dynamiek op het platteland tonen. Lydia van Santen: “Of het nu gaat om een bijzonder buurtinitiatief, bloeiende boerderij of een levendige gemeenschap, we zoeken foto’s die de essentie van een leefbaar platteland vastleggen.

Meedoen

Inzendingen, voorzien van de naam van de fotograaf, de locatie van de foto én een korte toelichting moeten vóór zondag 15 oktober 2023 binnen zijn via info@p10.nl. Extra beelden, uitleg en video’s zijn welkom. Een professionele jury beoordeelt de foto’s. Deze jury bestaat uit vakfotograaf Ivo Hutten, programmaleider Elke regio telt bij het Ministerie van BZK Saskia Franssen en Strategisch adviseur P10 en juryvoorzitter Lydia van Santen. In november zullen zij de winnaar van de beste plattelandsfoto bekendmaken.

Win € 2.000 én een expositieplek

De winnaar wint niet alleen een geldbedrag van € 2.000, maar exposeert zijn of haar kunstwerk ook tijdens de wintersessie op woensdag 6 december. Op deze bijeenkomst komen de P10plattelandsgemeenten samen. Niet alleen de foto van de beste fotograaf, maar de top 10 beste fotos exposeren we hier. Het geldbedrag is vrij besteedbaar voor de winnende fotograaf.

Over de P10
Het platteland is prachtig, krachtig, maar ook kwetsbaar. De maatschappelijke waarde van het platteland behouden en versterken. Een rechtvaardige verdeling van middelen en gelijke kansen voor iedereen in Nederland, waar je ook woont. Daarvoor staat de P10, een vereniging van 31 plattelandsgemeenten in heel Nederland.