Onttrekkingsverbod voor water uit openbare vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is

17

Het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen stelt een onttrekkingsverbod in voor oppervlaktewater uit openbare vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is. We doen dit om grootschalige problemen met de waterkwaliteit in dit soort vijvers te voorkomen. Het onttrekkingsverbod gaat in op vrijdag 30 juni 2023, 0:00 uur.

Het is wettelijk niet standaard verboden om water uit vijvers te onttrekken. Bijvoorbeeld voor het sproeien van het gazon, of het water geven van bomen. Het kan gebeuren dat er zelfs grote hoeveelheden water uit vijvers worden onttrokken met behulp van tankauto’s.
Om problemen met de waterkwaliteit te voorkomen zijn echter vanaf vrijdag 30 juni 2023, 0:00 uur alle onttrekkingen van water uit vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is verboden.

Waterkwaliteit
Door de droogte en het warme weer, is de watertemperatuur in vijvers opgelopen. Omdat warmer water minder zuurstof bevat, is het zuurstofgehalte in vijvers de afgelopen tijd juist afgenomen. De hoeveelheid zuurstof in een vijver is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen, zoals vissen.
Vijvers waar geen wateraanvoer mogelijk is zijn extra kwetsbaar. Er komt geen koeler zuurstofrijker water in de vijver en het waterleven moet het dus doen met het water dat er in de vijver aanwezig is. Als er vervolgens ook nog water uit deze vijvers wordt onttrokken, kan dit leiden tot waterkwaliteitsproblemen, zoals grootschalige vissterfte, blauwalg en botulisme.

Toezicht en handhaving
Onze medewerkers van toezicht en handhaving zullen toezien op het naleven van het ingestelde onttrekkingsverbod. Op de kaart “wateronttrekkingsverboden” zijn de stedelijke gebieden waarbinnen geen water meer uit openbare vijvers onttrokken mag worden in te zien.

Ziet u dode vissen of vogels? Meld dit dan, bij voorkeur telefonisch, bij ons. De dode dieren worden dan zo snel mogelijk opgeruimd om verspreiding van ziekte te voorkomen.

Link naar kaart komt in bericht exb-2023-31792.pdf (officiele-overheidspublicaties.nl)