Ontdekking grafkelder in de Kerk precies vijftig jaar geleden

60

In ons Maandblad vind je iedere keer als vast thema een mooi stuk van
Historische Vereniging Old Deep’n.
Voor hen die het Maandblad nog niet hebben gezien of gelezen:
Onderstaand een historisch moment, 50 jaar geleden…

Ingrijpende restauratie van de Johanneskerk in 1974

Het was een complete verrassing voor de leden van de archeologische werkgroep Twente. Bij hun speurwerk naar historische vondsten ontdekten ze onder het trapje naar de consistoriekamer een omvangrijke grafkelder.

Het oorspronkelijke kerkje was reeds rond 1200 gebouwd op initiatief van erfdochter Regenwice. In de loop der eeuwen werd het talloze keren verbouwd. Mede door toedoen van Bommen Berend in 1677 verkeerde het echter in zo’n deplorabele staat dat nieuwbouw onontkoombaar was. De Borgmannen droegen bij in de kosten en voor Hendrik Bentinck, bewoner van Huis te Diepenheim, kwam er een grafkelder voor hem en zijn vrouw Magdalena van Ittersum. Zij stierven respectievelijk in 1691 en 1728 en werden in de grafkelder bijgezet. De ingang werd dichtgemetseld en eeuwen lang bleef de grafkelder verborgen.

Op 17 maart 1970 kwam een commissie bijeen om voorbereidingen te treffen voor de broodnodige restauratie van de kerk. De Diepenheimse historicus Jan van der Veen gaf die avond een toelichting over de geschiedenis van de kerk. De commissie had de intentie om het 750-jarig bestaan van de kerkelijke gemeente in 1974 te vieren in een gerestaureerde kerk.

Ondanks de ruimhartige financiële steun van de plaatselijke bevolking en de inzet van ds. Knottnerus werd het jubileumjaar 1974 echter niet gehaald. Gedurende dat jaar lag de vloer eruit, werd het plafond vernieuwd en werden de kansel, het orgel en de herenbanken gerestaureerd. Archeologen vonden 13e eeuwse scherven, pijpenkoppen, enkele oude munten en veel grafkisten en skeletten van mensen die ooit in de kerk waren begraven. Onder de deur naar de consistoriekamer kwam een dichtgemetseld poortje tevoorschijn. Onder het toeziend oog van ds. Knottnerus werd er voorzichtig met een beitel een gat in gemaakt en kon men naar binnen kijken. Het was de oude grafkelder met twee ingezakte kisten. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om het echtpaar Hendrik Bentinck (1640-1691) en Ida van Ittersum (1660-1728).

Met een officiële overdracht aan de kerkvoogdij en kerkenraad en een kerkdienst op Palmzondag werd de gerestaureerde kerk weer in gebruik genomen. In september 1975, een jaar na de geplande datum, vond alsnog de viering plaats van het 750-jarig bestaan van de kerk in Diepenheim!
En dan nu, in oktober 2024, het 800-jarig bestaan. Een eeuwfeest waaraan een groot deel van de Diepenheimse gemeenschap wederom haar medewerking verleent.

 

 

Vorig artikelCINEKIDS FILMFESTIVAL in Herberg de Pol
Volgend artikelOpgeven voor de Deepse Kwis 2025 kan weer