Onbewaakte spoorwegovergangen mountainbikeroute Markelo omgeleid vanaf 21 augustus

103

Vanaf half augustus start ProRail met de werkzaamheden rondom het verwijderen of beveiligen van verschillende onbewaakte spoorwegovergangen in de gemeente Hof van Twente. De Niet Actief Bewaakte Overweg (NABO) aan de Kooidijk in Markelo is vanaf 21 augustus 2023 afgesloten. 

De meeste van deze overgangen zijn betrokken in één van de routenetwerken van Twente, zoals het Fietsnetwerk, Wandelnetwerk, Paardrijnetwerk en Mountainbikenetwerk. De afsluitingen worden voor fietsers en voetgangers tijdelijk omgeleid.

Mountainbikeroute Markelo krijgt mooi alternatief
Op de mountainbikeroute Markelo bevinden zich twee onbeveiligde spoorovergangen. De spoorovergang nabij de Kooidijk wordt vervangen door een houten brug. Deze kan lopend, met de fiets, gepasseerd worden. De overweg nabij de Herikervlierweg wordt vervangen door een tunnel. Ook deze moet lopend, met de fiets, gepasseerd worden, dit vanwege de breedte van de tunnel en het voetgangerspad.

De werkzaamheden duren tot begin december. Fietsers en voetgangers kunnen gebruikmaken van de geboden omleidingen onder andere aan de Stationsweg in Markelo. De houten brug is eind 2023 klaar voor gebruik.

Plannen
ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben samen de ambitie om de 180 openbaar toegankelijke NABO’s op te heffen. In 2023 zullen al deze openbaar toegankelijke NABO’s op het reizigersnet worden aangepakt. Zo ook verschillende spooroverwegen in de routenetwerken in Hof van Twente.