Onlangs bracht de buurtvereniging van het Vosland een bezoekje aan Old Deep’n in de Maalderij. Na een korte inleiding door bestuurslid Jannie Smale kon iedereen even rondneuzen in het uitgebreide archief. Al gauw kwam de vraag op tafel: waar komt de naam Vosland vandaan? Willemien Morsink, zelf woonachtig op het Vosland had al eens van Mine van de Wezel gehoord, dat het genoemd was naar het Vosse(n)land. Een weiland achter de voormalige boerderij de Wezel, waar hun voskleurig paard mocht grazen.
Zo zijn er meer straatnamen waarvan u zich misschien de herkomst afvraagt. Provisoriestraat heeft natuurlijk te maken met de provisorie van het College van Borgmannen en Burgemeester. Enige eeuwen geleden was het leerlooien hier een bijverdienste voor de arme bevolking, vandaar de straatnaam Looiersplantsoen. En Kuimgaarden dan? Een kuum is ons dialect voor kuip, zo’n ouderwetse houten ton met twee oren. Dierenhuiden hingen in eikenhouten kuipen die gevuld waren met water eneek (gedroogde fijngemalen eikenschors). Dat moet vreselijk gestonken hebben. En omdat de wind hier vaak uit het zuidwesten komt stonden de kuipen dan ook aan de noordoost-kant van het stadje. Vanwege die “kuumen” werd die plek en het pad ernaartoe kuumgoarden genoemd. En dat werd dus Kuimgaarden, terwijl het woord kuim als zodanig niet eens bestaat! Gelukkig houden veel Diepenheimers nog steeds de naam Kuumgoarden in ere.
Nu we het dan toch over dialectnamen hebben, weet u welke straten vroeger de Schoolstroate, de Bökkenstege en het Flipsdiekske werden genoemd?
We willen het u graag vertellen. Op dinsdag- en donderdagmorgen zijn we van 9 tot 12 uur in de Maalderij van Cultuurcentrum Herberg de Pol. En dan krijgt u gratis van ons het Beukske mee, dat we in oktober weer hebben verspreid bij onze leden en donateurs. Trouwens, voor vragen (of om u aan te melden als lid) kunt u ons altijd bereiken viainfo@olddeepn.nl