Old Deep’n en de Deepse Tolboom in het Westerflier

30

Hier betaalt men weggeld

In een document uit 1688 lezen we hoe twee heren zich bij de richter van Diepenheim beklagen, omdat ze tol moesten betalen bij het Westerflier. Zij waren enkele jaren burgemeester van Diepenheim geweest en meenden recht te hebben op vrije doorgang.

Toen mevrouw Els Blaak-Schuitevoerder op 19 februari 1993 burgemeester van Diepenheim werd, is het echtpaar Blaak aan de gemeentegrens nabij Westerflier verwelkomd door het voltallige college. En ook nu was er voor de toekomstige burgemeester bij de tol geen vrije doorgang! Meutende leden van de Stedeker Daansers werden “betaald” met een glaasje huppelwater. Els Blaak heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor de gemeente Diepenheim. En met het actiecomité “Deep’n blif Deep’n” liep ze voorop in de strijd voor behoud van zelfstandigheid. Maar de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2001 was echter  onafwendbaar. Els Blaak was daarmee de laatste burgemeester van de gemeente Diepenheim. Het echtpaar Blaak is altijd in Diepenheim blijven wonen. Hans Blaak overleed in 2009, Els Blaak is op 28 februari 2024 op 87-jarige leeftijd overleden.

Op het landgoed Westerflier in Diepenheim heeft de laatste tol van Twente gestaan. De familie Schimmelpenninck had het tolrecht verpacht aan de bewoners van erve ’n Houboer. De boeren van het Westerflier hadden vrije doorgang en de melkrijders betaalden een jaarlijks tolgeld. Vooral tijdens de markten in Borculo en tijdens de houtverkopen in het Westerflier was het druk op deze oude handelsweg tussen Rijssen en Borculo.

In 1948 kwam er een eind aan het tolrecht. Als herinnering aan deze tol heeft de VVV Diepen­heim het  initiatief genomen om op Monumentendag 1992 een identieke tolboom te plaatsen. De familie Schimmelpenninck stelde het hout voor het hekwerk en het witte bord beschikbaar waarop de laatste tarieven staan vermeld:

1 wagen op vier wielen           10  cent

1 kar op twee wielen                 5    ,,

1 paard                                   2½  ,,

1 koe                                      2½  ,,

1 schaap                                 1½  ,,

1 varken                                 1½  ,,

Net als bij de ontvangst van mevrouw Blaak is de tolboom nog vaak gebruikt om op een ludieke manier gasten in Diepenheim te verwelkomen.