OBS Stedeke groep 6 wint warme truien wedstrijd

288

Warme truien veroveren de basisscholen in de Hof

Vandaag en maandag 17 december worden de winnaars bekendgemaakt van de warme-truien-ontwerpwedstrijd. Deze wedstrijd is georganiseerd door HofPower, het schoolprogramma van de gemeente over duurzaamheid en techniek. Dit jaar zijn er maar liefst 551 ontwerpen ingestuurd door basisschoolleerlingen uit groep 3 tot en met 6. Dejury heeft daaruit twee winnaars gekozen: één voor groep 3-4 en één voor groep 5-6. 

In november kregen basisschoolleerlingen van groep 3 t/m 6 in Hof van Twente les over warmte. De leerlingen mochten na deze les een tekening maken met een ontwerp voor een warme trui. Deze wedstrijd wordt gedaanin de aanloop naar de Warme Truiendag. Die is op 15 februari 2019. De boodschap op die dag is ‘eerst een warme trui aan, voor je de verwarming hoger zet’. De verwarming 1 graad lager scheelt al gauw 5% aan energie. Elk jaar is op 15 februari de landelijke Warme Truiendag. HofPower kiest er bewust voor om dit thema in november te doen, want dat is het begin van het stookseizoen.   

De eerste uitreiking van de winnende trui in de categoriegroep 5-6 was vanmorgen om 10.15 uur in groep 6 op basisschool Stedeke in Diepenheim. Wethouder Wim Meulenkamp had de eer om de klas op dat moment te verrassen met de bekendmaking en prijsuitreiking aan de makers van de winnende trui. Deze trui is een combinatie van twee tekeningen en gemaakt door vier negenjarige leerlingen: Ella Hamer, Flint Paanakker, Tess Kloppenburg en Sarah El Wasif. Op de voorkant staat een wereldbol met rode rand, als een CO2-deken die de aarde opwarmt, en op de achterkant staat de tekst: ‘Doe eerst deze trui aan  dan de verwarming’. Op Stedeke is veel aandacht voor duurzaamheid, zo zijn er met de hulp van Duurzaam Diepenheim in de herfstvakantie nog zonnepanelen geplaatst op het dak van de school en op het dak van de sporthal.