Nieuwe tentoonstellingen bij Kunstvereniging Diepenheim

131

Vanaf zaterdag 16 september zijn nieuwe tentoonstellingen te zien bij Kunstvereniging Diepenheim en Drawing Centre Diepenheim. In de Kunstvereniging is de eerste solotentoonstelling van Duitse kunstenaar Lisa Reitmeier. Zij onderzoekt het verschijnsel ‘verandering’ en verandert daarbij de het gebouw aan de Grotestraat tot één grote totaalinstallatie. In het Drawing Centre toont kunstenaar Marcel van Eeden naast zijn eigen werk ook tekeningen van zeven andere kunstenaars.

Kunstvereniging Diepenheim: ‘Penumbra’
Solotentoonstelling van Lisa Reitmeier / Curator: Alexandra Landré

Kunstvereniging Diepenheim presenteert met trots ‘Penumbra’ – de eerste solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Lisa Reitmeier. De titel ‘Penumbra’ is ontleend aan het natuurwetenschappelijk verschijnsel van de halfschaduw – een schemergebied waarbij schaduw en licht tegelijkertijd waarneembaar zijn. Het is een dimensie van transitie die tegelijkertijd een centraal onderwerp is in de artistieke praktijk van Reitmeier. De overgang van levend naar dood materiaal, de wisseling van licht naar donker of een dierbaar object dat zich oplost in vele losse onderdelen. Met een open blik wordt het verschijnsel ‘verandering’ onderzocht en vertaald naar een eigenzinnige keuze aan materiaal. Latex huiden, tegels, gevonden voorwerpen en doorschemerende substanties maken deel uit van Reitmeiers poëtische sculpturale installaties.

De tentoonstelling voegt nieuw en bestaand werk samen tot scènes van een theatraal landschap waarin de bezoeker wordt opgenomen. ‘Penumbra’ is in zichzelf een ruimte van transitie en maakt van de Kunstvereniging een totaalinstallatie.

Drawing Centre Diepenheim: ‘I who make mistakes on the eternal typewriter’
Groepstentoonstelling met Marcel van Eeden | Joris Bas Backer | Cedric ter Bals | Marc Bauer | Karl Haendel | Marc Nagtzaam | Maartje Schalkx | Asbjørn Skou / Curator: Nanette Kraaikamp

Drawing Centre Diepenheim presenteert ‘I who make mistakes on the eternal typewriter’, een tentoonstelling van Marcel van Eeden. Een bijzonderheid is dat nieuw werk van de kunstenaar wordt gepresenteerd te midden van werken van collega’s, die hij zelf geselecteerd heeft.

Tekeningen van internationaal vermaarde kunstenaars en jong talent hangen daarin zij aan zij. Uitgangspunt voor Van Eeden’s selectie is de verwantschap die hij voelt met bepaalde tekenaars, die net als hij een zekere narrativiteit in hun werk leggen. ‘I who make mistakes on the eternal typewriter’, een citaat uit een gedicht van beat poet Allen Ginsberg, geeft de ruimte aan uiteenlopende visuele verhalen. Het resultaat is een eclectische verzameling werken en grote diversiteit aan stijlen: van handgeschreven overpeinzingen tot wandvullende beeldverhalen, van een enkele monumentale zwart-witte inkttekening tot een kleurrijk en uitgebreid stripverhaal.

De tentoonstellingen zijn te zien vanaf 16 september 2017 (15.00 uur) t/m 26 november 2017. Kijk voor meer informatie op www.kunstvereniging.nl.