Mobiel

22

Ja dat zijn we wel met z’n allen. Het liefst zoveel mogelijk. Op de keien en de digitale snelweg.

Informatie tot ons nemen, elke minuut van de dag. Even kijken wat het weer doet. Even kijken wie er geappt heeft. Even dit, even dat.

Het zorgt voor afleiding. Gewenst en ongewenst. Steeds meer drukte op de weg en ook meer mensen die tijdens het besturen van een (motor)voertuig met de neus in een mobieltje zitten. Die helemaal niet meer doorhebben wat er in de wereld om hen heen gebeurt. Soms met fatale gevolgen.

Het aantal verkeersongelukken neemt toe. Met fietsers die ergens tegenop rijden, automobilisten die te laat remmen en achter in een ander kleunen. Soms gaat het goed, maar soms ook niet. Wat heb je er dan aan gehad dat je nog even of Facebook wilde kijken?

Sinds 1 juli 2019 is het daarom strafbaar gesteld voor fietsers om een mobiele telefoon tijdens het rijden vast te houden. Als kwetsbare verkeersdeelnemers zijn juist zij degene die beschermd moeten worden. Voor henzelf en een ander. De politie waarschuwt niet meer en bekeurt gelijk. Niet om je te pesten, maar om te zorgen dat je weer veilig thuis komt.

Goed goan!

Jordy Scheggetman
Wijkagent