Rijwiel Fiets4daagse al sinds 1975 in Diepenheim

87

De eerste “rijwielvierdaagse” was in 1975 en de start was bij het verenigingsgebouw Volksheil aan de Hagen. De afstanden bedroegen 15 of 20 km en er kon gestart worden tussen kwart over zes en kwart voor zeven. Volksheil werd in 1979 afgebroken en vervangen door het Cultureel Centrum, maar de vierdaagse is nog steeds een jaarlijks terugkerend evenement. De organisatie was in handen van “speeltuinvereniging Nooit Gedacht”, toen nog onder leiding van Marinus Hondelink, later o.a. Jan Bekke en Erik Bijlsma. Het was een echt familiegebeuren. Geleidelijk aan werd de starttijd uitgebreid en de deelnemers die vier dagen hadden gefietst en geen controleposten hadden gemist kregen op de vrijdagavond een herinneringsmedaille.

Vanaf 1993 werd de fietsvierdaagse gehouden in samenwerking met de VVV en kon er ook ’s middags vanaf half twee gestart worden bij het Plumershuuske. Er werd meteen ook een lange route van 50 km aan toegevoegd. Maar nog steeds kon er ook ’s avonds gestart worden bij het Cultureel Centrum.

De opzet veranderde toen de organisatie in 2003 in handen kwam van een werkgroep bestaande uit Jos Boom, Ben van der Kolk en Herman Bruil en namens de VVV Riet Nijenhuis en Gerrit Boonk. Vooral Herman Bruil was een kei in het uitzetten van routes. Vanaf toen werd het de Midzomer Fiets4daagse en in overleg met omliggende plaatsen werd gekozen voor de laatste volle week van juli. Harmonicaspelers zorgden voor een gezellige sfeer bij de finish en voor de deelnemers was er een jaarlijks wisselende attentie.

Vanaf 2007 wordt de route uitgezet met pijlen. Dat wordt door de deelnemers enorm gewaardeerd, maar betekent uiteraard veel extra werk. De organisatie is al een paar jaar ondergebracht bij de Ondernemersvereniging Diepenheim. De werkgroep met Joannie Kamperman, Gerrit van der Kolk, Jan Bekke, Ben Ordelman en André Intraa komt nog voort uit het Toeristisch Platform VVV Diepenheim. Maar zij prijzen zich inmiddels gelukkig met de steun van een twintigtal vrijwilligers. Een aantal gaat ’s morgens voor dag en dauw op pad om de pijlen uit te zetten en ’s middags weer op te halen. En verder zijn er vrijwilligers voor het controleren van de routes, voor de bezetting van start en finish en als controlepost onderweg. De Midzomer Fiets4daagse, al bijna 50 jaar niet meer weg te denken uit het toeristisch aanbod van Diepenheim.

De dames Rikie Heetland en Gerda Lode, actieve deelnemers tijdens de fietsvierdaagse in 2013
(foto Emiel Muijderman)