Merlijn Dewasme kanshebber deelname Regio Songfestival

122

Dit zijn de Overijsselse kanshebbers op deelname aan het Regio Songfestival

Wie vertegenwoordigt Overijssel op zaterdag 9 november tijdens de landelijke finale van het Regio Songfestival? De vijf potentiële kandidaten werden vandaag bekend gemaakt door de Overijsselse ambassadeur van het Regio Songfestival, Willie Oosterhuis. Vanaf dinsdag 2 juli zijn de kandidaten elke werkdag bij Paula Keizer tussen 15.00 en 16.00 uur op Radio Oost te gast en kun je hun inzending voor het eerst horen. ’s Avonds zie je ze op TV Oost in Dwars Door Overijssel om 17.00 uur.

De afgelopen maanden konden artiesten en producenten hun liedjes inzenden, waarna een vakjury een eerste voorselectie maakte. “Mooi dat er opnieuw een podium is voor het Nederlandse of dialectlied. Uit 21 inzendingen zijn er 5 geselecteerd. Een gevarieerde lijst met artiesten met mooie liedjes, die echt ergens over gaan en een verhaal vertellen”, aldus Willie Oosterhuis, die nog een extra beroep deed op de luisteraars om dit jaar nog meer te stemmen dan vorig jaar.

Wie vertegenwoordigt Overijssel?
De Overijsselse kanshebbers hoor je vanaf dinsdag 2 juli elke werkdag bij Paula Keizer tussen 15.00 en 16.00 uur op Radio Oost en zie je op TV Oost in Dwars Door Overijssel om 17.00 uur.

Dinsdag 2 juli: MAERTEN – De Wind
MAERTEN is een singer-songwriter/producer uit Zwolle die Nederlandstalige popmuziek maakt. Met “De Ruimtereis” heeft MAERTEN vorig jaar deelgenomen aan de voorronde van het Regio Songfestival.  De onderwerpen van zijn liedjes zijn gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen en er schuilt altijd een diepere laag onder. MAERTENS nieuwe inzending heet “De Wind en gaat over het niet kunnen loslaten van iemand die weg is gegaan. Hoe hard de wind ook waait, je zal op die persoon blijven wachten, want de hoop voelt comfortabeler dan de leegte die je voelt wanneer je accepteert dat die persoon nooit meer terugkomt.

Woensdag 3 juli: Merlijn Dewasme Adem
Merlijn Dewasme heeft een exotische achternaam, maar is geboren in Zutphen, opgegroeid in Diepenheim, hij ging naar school in Hengelo en woont sinds vorig jaar ook in die stad, omdat hij studeert aan de Popacademie in Enschede. Merlijn is trots op zijn eigen, naar hemzelf genoemde, band. Hij omschrijft zijn muziek als ‘Nederlandstalige verhaalpop’, geïnspireerd door bands als Nirvana, Bløf en Post Malone. Merlijn observeert en is geïnspireerd door alles wat echt is. Dit resulteert in toegankelijke muziek, waarvan de scherven op de grond zich vormen tot een halfvol glas. De inzending van Merlijn heet “Adem”.

Donderdag 4 juli: ESCA$H 1919
Esma Lukovic, oftewel ESCA$H uit Zwolle groeide op met een diepe liefde voor muziek. Op jonge leeftijd begon ze haar talent voor zang en songwriting te ontwikkelen, geïnspireerd door artiesten zoals Amy Winehouse, Kali Uchis, S10 en de rijke muzikale geschiedenis van haar verschillende culturen. Met haar unieke stijl van onheilspellende synthesizers, hip hop drums en krachtige teksten maakt ESCA$H met haar gelijknamige band indruk. Esma is als een dichteres die haar eigen teksten op muziek zet. Op het podium wordt ze bijgestaan door Stephan op bas, Jamy op gitaar en drummer Jay. Haar inzending heet “1919”.

Vrijdag 5 juli: Geert Leurink Achterof
Kampenaar Geert Leurink is componist, liedjesschrijver en muzikant, maar vooral een rasperformer. In 1990 won hij als frontman bij de band La Lupade Grote prijs van Nederland en hij was lid van The Real Centimeters, de Klezmergroep Mazzeltov en Diep Triest. Vorig jaar deed Geert ook al mee aan de voorronde van het Regio Songfestival, samen met Jaap Lamfers uit Zwolle en oer-Drent Harro Wimmenhove. Dit jaar doet hij alleen mee. Zijn inzending heet “Achterof”. Vaak zie je pas achteraf wat een beslissing of keuze teweeg heeft gebracht. Waar je tegenop ziet valt vaak mee, maar soms ook tegen. Zoals in deze break-up song.

Maandag 8 juli: Tweeduuster – Blief op eign helft
Het theatergezelschap Tweeduuster uit Twente werd opgericht in 2018 en bestaat uit zangeres Myrna Konings, zanger Robert van der Meulen, zanger-liedschrijver Wilfried Poorthuis, accordeonist Cor Lievers en gitarist Eric Idema. In het theater aangevuld met cabaretier, verteller en muzikant Jan Riesewijk. Het muzikale deel van Tweeduuster (Myrna, Eric, Cor en Wilfried) doet mee aan de voorronde van het Regio Songfestival met hun inzending “Blief Op Eign Helft”. De tekst handelt over grensoverschrijdend gedrag. En dan over letterlijke grenzen zoals in oorlogen, maar ook seksueel en verbaal grensoverschrijdend gedrag.

Stemmen
Nadat de laatste kandidaat is voorgesteld wordt op maandag 8 juli de stembus geopend, stemmen kan tot en met woensdag 17 juli. De stemmen van het publiek en de vakjury bepalen dan samen wie Overijssel gaat vertegenwoordigen tijdens de grote landelijke finale op zaterdag 9november.

Over het Regio Songfestival
Na het Eurovisie Songfestival is er nu ook het Regio Songfestival. Op 9 november vindt het festival plaats in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Het festival is een initiatief van de dertien regionale omroepen van Nederland, die allemaal een deelnemer sturen die het op gaat nemen tegen de rest. Het doel van het festival is het vieren van de rijkdom aan (streek)talen en dialecten in Nederland.

Alle informatie over het Regio Songfestival en over de Overijsselse kanshebbers vind je op oost.nl/regiosongfestival. Daar kun je vanaf 8 juli ook stemmen. De Overijsselse kanshebbers hoor je vanaf dinsdag 2 juli elke werkdag bij Paula Keizer tussen 15.00 en 16.00 uur op Radio Oost en zie je op TV Oost in Dwars Door Overijssel om 17.00 uur.