Meer biodiversiteit vraagt om ander groenbeheer Over het maaien van gras

69

Er komen regelmatig vragen binnen bij de gemeente over het grasmaaien, waar en wanneer dat gebeurt en hoe vaak. Omdat de gemeente biodiversiteit wil stimuleren wordt er op sommige plekken minder of op een andere manier gemaaid of onderhouden. Dat is misschien wat minder strak en netjes dan u gewend bent maar wel beter voor de natuur. Op de website van de gemeente kunt u precies zien hoe elk gebied in Hof van Twente wordt onderhouden.

Biodiversiteit wil zeggen dat er meer planten- en bloemensoorten groeien die weer insecten en andere dieren aantrekken. Dat is beter voor een natuurlijk evenwicht. Zo zijn bijvoorbeeld sluipwespen belangrijk om eikenprocessierupsen tegen te gaan. De sluipwespen hebben weer nectarplanten nodig om van te leven. Als er teveel en te kort wordt gemaaid kunnen die planten niet groeien. Om wat meer ruimte te geven aan groei en bloei zijn bij de gemeente regels vastgelegd voor onderhoud en maaien.

Zie hieronder:

Wadi’s
De verlaagde stukken van de wadi’s worden 2 x per jaar gemaaid. In verband met de veiligheid worden de overige grasvlakken rond de wadi’s gemaaid als gazon. Dit betekent een keer per 9 dagen maaien vanaf april tot in het najaar. Zie de website voor locaties en
planning.

Begraafplaatsen
Het gras word gemaaid als gazon, dus een keer per 9 dagen gemaaid, behalve de
groengrafvelden in Diepenheim en Delden. De groengrafvelden hebben een groene uitstraling met bloeiende soorten bloemen. Deze worden een keer per jaar gemaaid om de
bloeiende bloemen zo lang mogelijk in stand te houden.

Plantsoenen
Over het algemeen wordt gras langs de straten en stoepen als gazon gemaaid, dus een keer per 9 dagen, en een aantal grote grasvelden in de wijken minder vanwege de biodiversiteit.

Invalswegen/overgangsgebieden
Over het algemeen wordt gras langs invalswegen van de kernen en in overgangsgebieden
bijvoorbeeld tussen woonwijk en buitengebied, 8 x gemaaid. Dit wordt op de kaart op de
website aangegeven als ‘ruw gras’. Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente www.hofvantwente.nl/groenbeheer2021.

Waar planten en bloemen bloeien
Daar waar over het algemeen bloemen en planten bloeien wordt tijdens de bloei minder
gemaaid.

Meer informatie
Op de website van de gemeente www.hofvantwente.nl/groenbeheer2021 vindt u meer informatie.