Krijgsheren

73

Een weekje kamperen aan de Berkel bij Almen kostte me € 250. Eten en drinken was niet gratis, dus laat ik er nog eens €100 hiervoor bij tellen. Brandstof is niet gratis dus ook nog een paar tientjes brandstof voor uitjes en boodschappen doen. Totaal zo’n € 400,- all inclusive uit en thuis. € 200,- per persoon dus. Afstand ongeveer 25 km. Voor € 369 p.p. kan ik vliegen naar een luxe hotel in Spanje schreeuwen de advertenties. Hoe kan dat nou met een huidige benzineprijs van over de 2 euro? Afstand ruim 1600 km. Ik snap wel dat de touroperators een paar honderd mensen in een vliegtuig proppen, maar dan nog.
O ja ik hoor alle vliegfanaten al roepen dat er allerlei kosten bijkomen. Duur parkeren, vliegtaks, luchthavenbelasting en meer trucks van de toeroperators om wat extra’s te verdienen, zodat je uiteindelijk toch nog  €500,- p.p. kwijt bent. Mijn gevoel zegt me echter dat hier iets niet klopt. Of de benzineprijs is veel te hoog of de touroperators worden gematst. Ze betalen wel belasting.
Op teletekst lees ik dat meneer Taghi, die in de meest beveiligde gevangenis van Nederland zit, bezig is een uitbraakpoging te organiseren. Hij schijnt miljoenen te hebben betaald om een zwaarbewapend legertje special forces in te huren om hem te bevrijden, zodat hij daarna snel onder de radar kan verdwijnen en weer aan het hoofd van zijn koninkrijkje verder zaken kan doen. Hij kan dat leuk blijven doen omdat onze feestminnende massa, die coronamaatregelen ontwijkend, het heel normaal vindt om feest te vieren met een pilletje of een snuifje. Moet kunnen, vinden ze. Dus kan meneer Taghi gesponsord door de feestminnende massa lekker doorgaan. En wie het er niet mee eens is schieten we gewoon dood. O ja en hij betaald geen belasting.

Ton Besling