Kreba… wat was dat ook al weer?

36

Het is al weer zestig jaar geleden dat er in Diepenheim een heus confectiebedrijf was gevestigd. Dat was aan de Goorseweg, in de stenen schuur achter het huidige woonhuis van de familie Neplenbroek. De vergunning voor het bouwen van dit bedrijfje werd in augustus 1961 afgegeven. Het woonhuis was destijds nog de manufacturenzaak van Bets Kremers, later autohandel Bauhuis. In de druk bezochte winkel was van alles te koop. Kleding van geboorte tot rouw, maar bijvoorbeeld ook kinderwagens. Bets was vaak de boer op, terwijl zijn vrouw Mansje en later Elsje Bouwmeester er waren voor de klanten in de winkel. Kreba was opgericht door Bets Kremers en zijn zuster Jo Bagerman-Kremers. Jaap en Jo Bagerman woonden in de Lindelaan en werkten beiden in het bedrijf.

Verhalen en foto’s ontvingen we van Ria Maat-Hagreis, van Dini Polman-Kremers en van Janny Prins-Lusink. Allemaal medewerksters van het eerste uur. Maar er wonen meer dames in Diepenheim die herinneringen hebben aan Kreba, destijds een begrip in Diepenheim. Eigenlijk was het lopendebandwerk, de elektrische naaimachines stonden in een rij naast elkaar. Daar werden de blouses, rokken, truitjes en kinderkleding in elkaar gezet. Zomen, ritsen innaaien, kragen zetten, ieder had zo haar eigen specialiteit. Op een aparte tafel stond een machine voor het maken van knoopsgaten en het aanzetten van de knopen. Het knipwerk gebeurde in een andere ruimte. Jo knipte de patronen, in de beginjaren vooral rokjes voor kinderen. Na enige jaren had ze een snijtafel voor een heel pak patronen tegelijk. Ook kwam er een lockmachine waardoor veel tijd werd bespaard met de afwerking.

Mevrouw Mengerink, de cheffin uit Lochem, gaf de opdrachten. Je kon er goed verdienen, maar het was wel werken “op stuk”. Een van de oud-medewerkers: “Af en toe kwam Bets achter je staan en nam hij de tijd op als je aan het werk was. Maar hij was heel aardig voor zijn personeel”.

De verbanddoos stond altijd bij de hand. Het gebeurde wel eens dat een van de dames zich door de vinger naaide of zich in de vinger knipte. Een enkele keer moest een bloedende vinger gehecht worden bij de huisarts!

Mooie herinneringen hebben de dames aan het jaarlijkse personeelsuitje. Met de bus naar Arnhem voor een bootreis op de Rijn en daarna naar de Bedriegertjes. Of naar het Dolfinarium in Harderwijk, waarvan hieronder een foto uit ons archief. Na ruim tien jaar kwam er een eind aan het bestaan van Kreba.

Personeelsuitje van Kreba in 1966.
Staand v.l.n.r. mevr. Mengerink, Gerrie Schakenraad-Dollekamp, Riky v.d. Meer-Brinkmans, Jaap Bagerman, Ria Maat-Hagreis, Bets Kremers, Willy Wonnink, Minie Klein Blumink, Bertha Mensink, Tiny Kosters, Jo Bagerman.
Zittend v.l.n.r. Jannie Ezendam-Rensink, Willy Kosters, Ali Tijink-Immink, Jenny v. Beek-Ligtenberg, Janny Prins-Lusink, ?? , Annie v.d. Heijden, Ans Keuzink.
Vorig artikelINFORMATIEAVOND VOOR VERENIGINGEN EN STICHTINGEN GROOT SUCCES !!
Volgend artikelKriskras op de fiets door Overijssel: derde seizoen van De Fietsclub zie je bij Oost