Koninklijke onderscheiding Diepenheimer

82

Zijne Majesteit de Koning heeft Wibi Soerjadi bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje. Na het prachtige tuinconcert door niemand minder dan de heer Wibi Soerjadi in zijn eigen tuin voor Villa Peckedam in ons mooie Stedeke heeft de burgemeester van Hof van Twente de bijbehorende versierselen opgespeld.

Wibi Soerjadi weet een divers publiek te bereiken en schroomt niet om, naast traditionele werken, ook de uitdaging aan te gaan om eigen composities en hedendaagse muziek ten gehore te brengen. Hij spant zich in om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken en kan worden gekwalificeerd als een fenomeen, top virtuoos en veelzijdig componist.

Hij heeft in zijn carrière opgetreden met vele gerenommeerde orkesten, waarvan The Hague Philharmonic, Rotterdam Philharmonic en The London Philharmonic slechts enkele voorbeelden zijn. 27 jaar achtereen heeft hij in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam kerstrecitals ten gehore gebracht, met steevast een uitverkochte zaal. Heel bijzonder en tevens de langst lopende traditie van een soloartiest in deze zaal.

Wibi Soerjadi viert nu zijn robijnen jublieum, een jaar na dato, in zijn eigen tuin. Voor zijn 30jarig jubileum reisde hij destijds (2011) af naar Amerika waar hij in de Carnegie Hall in New York vijfmaal een staande ovatie ontving voor zijn compositie ‘Amor & Psyche’. Een werk dat hij componeerde in de tijd dat zijn gehoor hem in de steek liet. Gelukkig is dat weer goed gekomen.

Naast de Carnegie Hall stond hij ook op andere prestigieuze plekken als het Konzerthaus und Musik Verein in Wenen en de Musikhalle Hamburg.

In 2012 reisde hij af naar Indonesië om daar onder andere masterclasses aan pianotalenten te geven. Hij vertegenwoordigde Nederland in verschillende internationale events, werd onder andere uitgenodigd door toenmalig Koningin Beatrix bij het staatsbezoek aan Slowakije in 2007 en gaf ook daar masterclasses aan enkele veelbelovende muziekstudenten.

Gesteld mag worden dat hij zijn vak heeft vernieuwd en aantrekkelijk heeft gemaakt voor toekomstige generaties van pianisten, door op een unieke manier bruggen te slaan tussen uiteenlopende muziekgenres, artiesten, muziekstijlen, films, games en de sportwereld, zonder daarbij concessies te doen aan zijn vakmanschap en artistieke integriteit. Om dit te bereiken ging hij regelmatig de samenwerking aan met bekende popartiesten, bands, dj’s, instrumentalisten, componisten en filmstudio’s als Disney.

Hij bracht uiteenlopende muziekgenres samen door als componist originele muziek en bewerkingen te schrijven op het grensvlak van klassiek en modern en die stukken vervolgens uit te voeren voor een breed, gemêleerd publiek van jong en oud.
Hiermee heeft hij de weg vrijgemaakt voor klassieke musici om zich door veelzijdigheid, collegiale samenwerking en originaliteit te onderscheiden van traditionele musici.

Zo componeerde hij in de periode 20072008 kürmuziek voor Anky van Grunsven en haar paard Salinero, waarmee zij in 2008 de gouden medaille op de Olympische Spelen wist te behalen. Er werd een tien behaald voor de op maat gemaakte kürmuziek.

Bij ‘The Queen Experience’ in het GelreDome bracht hij in 2011 een compositie ten gehore bestaande uit nummers van de rockband Queen en in 2015 componeerde hij het dancenummer ‘Undaunted’ welke op nummer 1 heeft gestaan in de iTunes Dance Chart. In 2017 volgde een bijzondere samenwerking met de rapper Frenna.

Sinds 2020 treedt Wibi Soerjadi op in theaters met zijn pianoconcert ‘Wibi @ the Movies’, 
waarvoor hij speciale bewerkingen componeerde van filmmuziek. Hij gebruikt klassieke technieken om de huidige filmmuziek als klassieke werken te laten klinken en brengt hiermee klassieke muziek naar een breed publiek.

Daarnaast is hij een welkome gast in talkshows, talentenprogramma’s, spelprogramma’s en liveuitzendingen op radio en televisie en had hij in 2011 zelfs zijn eigen tvprogramma ‘Onder Wibi’s Vleugels’, waarin hij zes voormalige pianisten onder zijn vleugels nam om hen weer het vertrouwen te geven en hun talent weer nieuw leven in te blazen.
Jureren deed hij in 2014 bij het programma ‘Het Orkest van Nederland’ en in 2019 bij de talentenshow ‘Superkids’.

In 2004 kreeg hij het beheer over een museumcollectie van memorabilia en historische objecten die verband houden met de componisten Franz Liszt en Frédéric Chopin. Ook heeft hij sinds hij begon met pianospelen een grote collectie zeldzame partituren verzameld, waaruit hij regelmatig put bij de samenstelling van zijn concertprogramma’s. Hierdoor heeft hij al menig onbekend werk aan de vergetelheid weten te onttrekken en in enkele gevallen zelfs populair gemaakt. Hiermee draagt hij bij aan het behoud van cultureel erfgoed.

Hij behaalde vele nationale en internationale prijzen en al zijn cd’s en dvd’s zijn meervoudig bekroond met goud en/of platina, wat een unicum is in de klassieke muziek.
Daarnaast zet hij zich sinds 2013 in voor de Stichting Save and Protect Our TreasureS, Stichting SPOTS. Een stichting die zich inzet voor het beschermen van wilde katachtigen. Hij bezocht projecten in Namibië en geeft liefdadigheidsconcerten ten behoeve van de stichting.

In 2018 is daar de Stichting Méér Muziek in de Klas bijgekomen waar hij als ambassadeur en jurylid aan verbonden is. Onze Koningin draagt deze Stichting ook een warm hart toe.

Bij het 25jarig jubileum van Wibi Soerjadi in 2007 heeft burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist hem eervol in het zonnetje gezet met een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn muzikale carrière. Hij werd destijds benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.  Zijne Majesteit de Koning heeft hem nu bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.