Jubileumtentoonstelling Old Deep’n

104

Historische Vereniging Old Deep’n en Stichting Den Haller organiseren van 22 april tot en met 5 mei in het Ottenhuis te Diepenheim een jubileumtentoonstelling. Aanleiding daarvoor is het 25-jarig bestaan van Old Deep’n en het 850-jarig bestaan van watermolen Den Haller.
De tentoonstelling is ook een eerbetoon aan vier Diepenheimers, die met hun talenten het erfgoed van Diepenheim op een positieve manier hebben uitgedragen: Gerard J Bos, Jan Bannink, Herman Bruil en Jan Bruil.
Gerard Bos ( 1860 – 1943) was ontwerper, etser, schilder en tekenaar en woonde van 1936 tot 1939 in Diepenheim. Uit deze periode zijn in het Ottenhuis enkele etsen van hem te zien.
Jan Bannink (1910 – 1977) was amateur kunstschilder en klokkenbouwer. Zijn interesse in de landschapsschilderkunst begon in 1944 toen hij een olieverfschilderij van watermolen Den Haller op doek had vastgelegd. Vervolgens schilderde hij boerderijen en landschappen. In menig huiskamer rondom Diepenheim hangt wel een Bannink aan de muur. Een aantal van zijn olieverfschilderijen zijn voor deze tentoonstelling door particulieren in bruikleen gegeven. Later werd Jan Bannink klokkenbouwer en verwierf hij regionale bekendheid als schepper van de Diepenheimse stoelklok. Een van zijn stoelkokken maakt deel uit van deze jubileumtentoonstelling.
Herman Bruil (1921 – 2017) was een verwoed verzamelaar van ansichtkaarten uit Diepenheim. Telkens weer ging hij er met de fiets op uit en sprokkelde hij zijn collectie bij elkaar. In het Ottenhuis is een serie ansichten te zien over het stedeke Diepenheim uit de periode van 1900 tot 1980. De ansichtkaarten zijn voor deze tentoonstelling door de familie Bruil in bruikleen gegeven.
Jan Bruil (1836 – 2016) was een broer van Herman Bruil en ging na zijn pensionering in het Gelderse Geesteren aan de slag met het bouwen van een schaalmodel van de Diepenheimse watermolen. Ansichtkaarten van Den Haller kwamen daarbij goed van pas. Het resultaat was een tot in detail uitgewerkt schaalmodel van 1.75 x 1.25 x 1.25 cm. Dit kunstwerk is een van de pronkstukken van deze tentoonstelling.
Verder zijn enkele curieuze gebruiksvoorwerpen te zien: een nachtwachthoorn uit 1753, een historische trom en een viool van oud Diepenheimer Alex Polak.
Een film met actuele beelden van de jubilerende watermolen maakt de tentoonstelling compleet.
Openingstijden tentoonstelling: 22 april t/m 5 mei 10.00 – 17.00 uur.
Voor meer informatie: www.olddeepn.nl