Hofvogels op zoek naar vrijwilligers

114

Aan het begin van het nieuwe broedseizoen is de stichting Hofvogels op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Een ieder van 18 jaar en ouder, die zich samen met ons in willen inzetten voor behoud en herstel van de natuur en biodiversiteit in de Hof van Twente met specifieke aandacht voor de steen- en kerkuil. Zo zoeken de controlegroepen rondom Hengevelde, Diepenheim en Markelo bijvoorbeeld versterking om ook in de toekomst de continuïteit van onze controlewerkzaamheden daar veilig te stellen. Hofvogels richt zich echter niet alleen op behoud van deze uilensoorten, maar is actief op een breed pallet aan activiteiten op gebied van natuurherstel en natuurbehoud. Ook hiervoor zoeken we nieuwe vrijwilligers om deze activiteiten verder handen en voeten te geven.

Hofvogels zet zich al jaren succesvol in voor behoud van de kerkuil, steenuil en bosuil in de gemeente Hof van Twente. Soorten die van oorsprong thuishoren op de erven in deze gemeente en indicatief zijn voor de kwaliteit van de natuur en biodiversiteit. Hofvogels bestaat momenteel uit een dertigtal enthousiaste en actieve vrijwilligers, aangestuurd door een klein bestuur. Deze gaan jaarlijks in de periode van april tot juli op pad om de op circa 450 erven geplaatste uilennestkasten te controleren op bezetting en op broedresultaten. Niet zonder succes overigens. Zo werden er in 2022 circa 400 uilen geboren en geringd.

Wat zoeken we precies?

Door omstandigheden zijn de controlegroepen in Hengevelde, Diepenheim en Markelo onderbezet geraakt. Hiervoor zoeken we versterking. Enthousiaste natuurliefhebbers die bereid zijn om in de periode april tot medio juli tijd vrij te maken. Tijd om samen met onze vrijwilligers nestkasten in deze deelgebieden te gaan controleren. Bij de controles wordt gebruikt gemaakt van ladders (groot en klein), om de in bomen of op zolders geplaatste nestkasten te kunnen bereiken.

Nestkast Controle

Wat mag je van ons verwachten?

De Stichting bestaat circa 6 jaar en zet zich met haar vrijwilligers middels de steen- en kerkuil succesvol in voor behoud en herstel van de natuur, het landschap en de biodiversiteit. Nieuwe vrijwilligers worden opgenomen in een groep enthousiaste vrijwilligers, die regelmatig bij elkaar komen tijdens informatieavonden, workshops en trainingen. Nieuwe vrijwilligers gaan voorbereid het veld in onder begeleiding van een doorgewinterde controleur en bezoeken de deelnemende erven. Daar worden de nestkasten op een veilige manier gecontroleerd op bezetting en op broedresultaten. Geïnteresseerden kunnen een informatief gesprek tegemoet zien, alvorens te besluiten zich aan te sluiten.

Kortom

Ben je geïnteresseerd, ben je natuurliefhebber, en wil je in de broedperiode tijd vrij maken om de controlegroepen rondom Hengevelde, Diepenheim en Markelo te versterken of wil je ons op ander gebied helpen dan ben je bij ons welkom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via secretariaat@hofvogels.nl en worden uitgenodigd voor een gesprek. Voor verdere informatie over wie we zijn en wat we doen zie onze website www.hofvogels.nl.

 

 

.