Hof van Twente kleurt groen: 5169 bomen erbij

48

De natuur in Overijssel heeft er in totaal meer dan 57.000 bomen bij gekregen. In de gemeente Hof van Twente zijn dat er maar liefst 5169. Deze bomen zijn eerder dit jaar door inwoners van de gemeente Hof van Twente aangevraagd en worden uitgedeeld tijdens de Boomdeeldag op zaterdag 14 januari 2023.

Boomdeeldag in Hof van Twente
Hof van Twente is één van de locaties op de eerste Boomdeeldag, zaterdag 14 januari. Het project Natuur voor Elkaar (van de provincie Overijssel) gaf inwoners voor de zomer de kans om tegen een kleine vergoeding bomen en bosplantsoenplanten aan te vragen. De provincie organiseert deze actie samen met Landschap Overijssel en 17 deelnemende gemeenten: Almelo, Borne, Deventer, Enschede, Zwartewaterland, Hellendoorn, Steenwijkerland, Wierden, Hardenberg, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Raalte, Olst-Wijhe en de regio NoordOost Twente. Deze herfst en winter is het zover: het plantgoed wordt door de deelnemers opgehaald tijdens de Boomdeeldagen en op hun eigen grond geplant.

Gedeputeerde Ten Bolscher is enthousiast: “Met de Boomdeeldagen leveren we samen een enorme bijdrage aan het versterken van onze natuur en het landschap. Met de 57.849 bomen die we nu in totaal in de provincie uitdelen, komen we weer een stap dichterbij ons doel van 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel!”

Iedereen een boom
De provincie Overijssel is in 2019 gestart met het project ‘Iedereen een Boom’. In dit project is het doel om 1,1 miljoen nieuwe bomen in Overijssel te planten. Samen met andere partijen organiseert de provincie diverse acties mét inwoners om bomen te planten. De Boomdeeldagen horen hier ook bij. Inwoners die een boom planten, kunnen deze aanmelden via www.iedereeneenboom.nl. Sinds de start van het project zijn er al 330.021 nieuwe bomen geplant.

Subsidies voor meer groen
Sinds 2020 enthousiasmeren de provincie Overijssel en Landschap Overijssel groepen inwoners om hun leefomgeving te vergroenen door landschapselementen (zoals struweelheggen, houtwallen en poelen) langjarig te beheren. Gedeputeerde Ten Bolscher: “In de praktijk merken we dat het voor groepen inwoners vaak te veeleisend of te hoog gegrepen is om voor een periode van 20 tot 30 jaar een plan voor langjarig landschapsbeheer te maken. Daarom ondersteunen we deze groepen in het organiseren en uitvoeren van landschapsbeheer.” De provincie werkt binnen deze subsidie samen met Landschap Overijssel. https://www.overijssel.nl/loket/subsidies/