Hof van Twente doet mee aan de Week van de Asbestvrije Schuur

103

Van 13 tot en met 19 september 2021 is het de Week van de Asbestvrije Schuur. In die week organiseert de gemeente speciale acties voor het verwijderen van kleine asbestdaken. In de wijken De Whee en Heeckeren in Goor gaan buurtbewoners samen asbestdaken van hun schuurtjes verwijderen. De gemeente zorgt voor beschermende kleding en verpakkingsmateriaal en speciaal in deze actieweek ook voor de sloopmelding en afvoer van het asbest.

De Whee en Heeckeren in Goor gaan aan de slag!
In Goor bereidt een aantal inwoners van de wijken De Whee en Heeckeren samen met Buurkracht de actiedag ‘asbestvrije schuur of carport’ voor. Op zaterdag 18 september gaan de bewoners samen hun asbestdak van schuurtje of carport verwijderen. Samen doen scheelt regelwerk, is makkelijker, goedkoper en leuker. Buren helpen elkaar met het vervangen van het dak en door gezamenlijke inkoop is het makkelijker een scherpe prijs te krijgen bij inkoop van nieuwe materialen. De gemeente zorgt voor de sloopmelding en voert de asbestplaten af. De deelnemers van de buurtactie krijgen van de gemeente ook nog een klein duurzaam cadeautje voor het opruimen van het asbest uit hun buurt.

Aanmelden voor actie De Whee en Heeckeren
Bewoners van de wijk De Whee of Heeckeren die een schuur of carport hebben met een asbestdak dat kleiner is dan 35 m2 kunnen contact opnemen met het buurteam via buurtteamgoor@gmail.com. Eind augustus komt er een flyer van het buurtteam in de bus.
Belangstellenden kunnen zich alvast aanmelden via de buurkracht-app voor de ‘Asbestvrije schuur of carport’ actie. Door de postcode in te vullen in de app komt de actie tevoorschijn.
Ook kan men mailen naar buurtteamgoor@gmail.com.

Ook met uw buurt aan de slag?
Inwoners die ook met hun buurt aan de slag willen om daken van schuurtjes asbestvrij te
maken kunnen contact opnemen met de gemeente. Aanmelden kan bij Carla Jorritsma via
c.jorritsma@hofvantwente.nl of 0547-858585.

Meer informatie?
Op onderstaande websites is meer informatie te vinden over asbest verwijderen: www.hofvantwente.nl/bouwen-en-verbouwen
www.milieucentraal.nl/asbest
Op zoek naar een deskundig bedrijf voor een asbestcheck (asbestinventarisatie) of asbestverwijdering? Kijk op de website Ascert | Asbest certificeringen, regelgeving en informatie.

Waarom asbest verwijderen?
Zolang asbest stevig in ander materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand. Maar ga je in dat materiaal boren of zagen of raakt een asbestdak beschadigd door wind, regen of mos? Dan komen er gemakkelijk asbestvezels vrij. En hoe vaker je die inademt, hoe groter de kans op gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk voor je gezondheid en het milieu om asbest op te ruimen.

Asbestdaken
Asbestdaken zijn de grootste resterende bron van asbest die we op dit moment hebben. De gemeente Hof van Twente stimuleert het verwijderen van asbestdaken met een subsidieregeling bij professionele verwijdering en met gratis ‘doe het zelf asbest verwijder pakketten’ en gratis storten voor de kleine asbestdaken. Daarnaast biedt de gemeente ondersteuning bij bijvoorbeeld buurtacties door inwoners. Dit doen wij in samenwerking met Buurkracht. Buurkracht is een onafhankelijke organisatie die buren samenbrengt en helpt om de buurt mooier, groener, veiliger en duurzamer te maken.