Gemeente Hof van Twente zet systemen preventief offline

43

Recent is een kwetsbaarheid ontdekt in softwarebouwsteen Apache Log4j. Deze software wordt wereldwijd door veel organisaties en bedrijven gebruikt om logboeken van applicaties bij te houden. De ontdekte kwetsbaarheid geeft cybercriminelen kans om systemen plat te leggen. Gemeente Hof van Twente houdt daarom sinds afgelopen vrijdag deze situatie goed in de gaten. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft hierover inmiddels een landelijke waarschuwing afgegeven. Tot op heden hebben we gelukkig geen inbreuk op onze systemen geconstateerd.

Systemen preventief offline
Gemeente Hof van Twente vindt het heel belangrijk dat de gegevens van onze inwoners veilig zijn. Daarom hebben we sinds zondagavond 12 december 2021 uit voorzorg een aantal van onze systemen tijdelijk offline gezet. Hof van Twente kent de impact van een
cyberaanval. We willen alles doen om te voorkomen dat zoiets nogmaals gebeurt. Het is een forse en preventieve maatregel die we erg vervelend vinden, maar het is noodzakelijk om de gegevens van onze inwoners te kunnen beschermen en verdere problemen te voorkomen.
Dit betekent dat enkele gemeentelijke systemen niet werken die bijvoorbeeld nodig zijn voor het uitgeven van een paspoort of rijbewijs. Ook onze website is offline.

Hinder beperken
Dit is een forse en preventieve maatregel die helaas noodzakelijk is, om de gegevens van
onze inwoners te kunnen beschermen en verdere problemen te voorkomen. We vinden het erg vervelend voor onze inwoners dat de dienstverlening waaronder de uitgifte van paspoorten en rijbewijzen tijdelijk beperkt is. We hopen dat we de systemen komende dagen, uiterlijk eind deze week, weer online kunnen brengen. In tussentijd proberen we de hinder voor inwoners zoveel mogelijk te beperken.

Hoe kunt u ons bereiken
Gemeente Hof van Twente is te bereiken via email en telefonisch. Dat kan op info@hofvantwente.nl of 0547858585. Als u vragen hebt, belt of mailt u ons dan gerust. We proberen u zo goed mogelijk te helpen.