Hoe moet het verder met de Bambi’s?

61

Als het aan minister Adema ligt wordt hertenhouderij vanaf 1 januari 2024 waarschijnlijk verboden.

Het hert wordt van de lijst van huis- en hobbydieren geschrapt. Dit omdat het dier volgens wetenschappelijk onderzoek ernstige letselschade kan veroorzaken bij de mens. Bijvoorbeeld door plotseling oversteken. Het welzijn van de hertjes is in het geding. ‘Wilde dieren zijn niet bedoeld om opgesloten te worden in een klein kampje waar het dier geen ruimte heeft om het vluchtgedrag te vertonen zoals ze dat in de bossen en de velden doen’, zei minister Adema kortgeleden in een debat over dierenwelzijn. Als een hert schrikt, is het namelijk geneigd om heel ver van het ‘gevaar’ te vluchten. Dat kan niet met een hek eromheen aldus de minister. Als kind ging ik al naar een hertenkamp hertjes voeren. Onwillekeurig moest ik hierbij ook aan de kroondomeinen denken. Overal zijn dit soort gezellige parkjes en de herten, meestal ter plekke gefokt, laten zich opmerkelijk makkelijk voeren. Meestal is van vluchtgedrag geen sprake. Ik kon niet nalaten de lijst op te zoeken en te kijken welke dieren op de lijst voorkomen. De alpaca, een lama-achtige, staat er op. Toen ik enige jaren geleden een reis maakte door de Andes kwam ik ze in het wild tegen. Bij de minste toenadering gingen ze er vandoor. Schrappen van de lijst dus? Wanneer ik ’s-morgens met mijn hond ga wandelen duiken alle konijnen met grote snelheid in hun hol, steeds weer zijn ze mijn Riesenschnauzer gelukkig te snel af. Schrappen van de lijst dus? Zo kom ik op de lijst ook het schaap, de lama, de kameel, paard en rund tegen, in principe allemaal vluchtdieren wanneer ze worden opgejaagd. Mijn advies: Laat de kinderboerderijen hun hertjes, een onzinverhaal dus van de minister. Maar misschien heeft hij het nodig om de aandacht van het stikstofdebat af te leiden.

Ton Besling