Hoe gaat het met….Jan Bulten

116

Jan Bulten van Schoenmakerij Naafs in Goor

Jan werd geboren in Brummen. Hij was zes jaar toen hij met ouders, opoe, drie broers en een zus in Diepenheim kwam wonen. Daar kreeg hij op 10-jarige leeftijd een ongeluk dat voor hem levensbepalend werd. Vaak het ziekenhuis in en uit, revalidatie, een jaar in een rolstoel en weer leren lopen. Jan was een doorzetter.

Op 16 jarige leeftijd begon hij bij kuikenbroederij Wormgoor in Markvelde te werken. Dat vond hij gezellig, samen met collega’s werken, maar lichamelijk was het niet vol te houden. Het heftige ongeluk in zijn jeugd werd bepalend voor de rest van zijn leven.

Via Revalidatiecentrum Het Roessingh kreeg Jan een stageplek in Eibergen om omgeschoold te worden tot schoenmaker. De stage was een dag per week naar school en vier dagen werken bij een schoenmaker. Hij haalde zijn diploma en werd schoenmaker.

Van dokters, het GAK en adviseurs van Het Roessingh kreeg Jan het advies: Blijf toch lekker thuis, je krijgt je WAO geld wel. Dit advies was geheel in strijd met de opvatting van Jan: “Mijn handen staan er niet naar om ze op te houden, maar om te werken.”

Na werkzaam te zijn geweest in een paar schoenmakerijen kon Jan op franchise basis beginnen bij Schoenreparatie Naafs in Goor. Na enige jaren nam hij het bedrijf over.

Jan heeft veel plezier gehad in zijn vak en lief en leed gedeeld met klanten. Het kwam zelfs voor dat klanten uit Diepenheim de schoenen bij hem thuis brachten, zodat hij ze kon repareren in de werkplaats in Goor. De Schoenmakerij heeft Jan jarenlang samen met zijn vrouw Leonne gerund.

Nu Jan en Leonne op de AOW-gerechtigde leeftijd zijn gekomen, heeft Jan zelf de mogelijkheid gecreëerd de zaak te kunnen overdoen. De machines en inventaris en alle benodigdheden zijn door zijn opvolger overgenomen.

Jan: “Ik denk dat ik best wel in een gat zal vallen, maar een keer moet je stoppen. Ik kijk tevreden terug, want dit was toch beter dan afgekeurd thuis komen te zitten.”

Op 20 februari 2021 hebben Jan en Leonne de deur van de Schoenmakerij definitief gesloten.