Hoe gaat het met…… Gerrit Wentink

245

Bijzonder sociaal, zeer ondernemend, verder kijken dan je neus lang is, vooral je hart volgen, typerend voor Gerrit, die in 1986 een bloeiend hoveniersbedrijf startte.

Gerrit en tweelingbroer Henk werden geboren op 16 mei 1952. Zijn opa en overgrootvader waren ook echte ondernemers. Ze woonden aan de Grotestraat en  kochten  overal stukken grond. Gerrit was geen echte boer. Hij verruilde de landbouwschool voor de tuinbouwschool. ”Als je echt je best gaat doen, kun jij in 1 ½ jaar de driejarige studie afronden,” luidde het advies van zijn leraar. Zo gezegd, zo gedaan. Als kind had hij zijn eerste kasje gebouwd van plastic binnenzakken van stikstofzakken, die later vervangen werden door glas. Tomatenplantjes werden daarin verbouwd.  Zijn eerste project, velen zullen volgen. Gerrit is gaan werken bij Tinus de Graaf: ”Ik weet nog dat ik grafwerk moest wegbrengen. De overledene was net zo oud als ik, dat maakte indruk.” Om verder te kijken in de wereld ging Gerrit werken bij de Heidemij. Na 2 jaar vroeg Tinus aan Gerrit terug te komen. “Ik heb veel structuur aangebracht door bijvoorbeeld alle vaste planten op alfabetische volgorde te plaatsen, dan kun je wat terug vinden.” Op de Tuinbouwschool mocht Gerrit examens afnemen en een praktijkleraar vervangen. De beloofde 1 ½ jaar studietijd werden er 4.  De zin om te ondernemen deed hem besluiten een eigen hoveniersbedrijf te beginnen. Voor schooltijd zette Gerrit de jongens op het juiste karwei:” Ik heb geleerd breed te denken, en ook kinderen die niet zo snel kunnen schakelen, verder te helpen.”

Gerrit leerde Erna zijn vrouw kennen via de PJGO, een bloeiende jongerenvereniging in die tijd: ”Wie was er nou geen lid van de PJGO?” Samen met haar ging hij wonen aan de Kerkegaarden, Gerrit tekende zelf het huis.  Zijn ouderlijk huis moest eerst opgeknapt worden dat deels verwoest was door brand. Aan de Kerkegaarden was geen plek  voor een eigen hoveniersbedrijf maar bij  Erna haar ouderlijk huis aan de Rijssenseweg in Markelo wel. Erna en Gerrit kregen  twee kinderen, de oudste, Sander, heeft  het bedrijf overgenomen. Erna heeft zich al die jaren bezig gehouden met de boekhouding. Thuis werd de opslagruimte verbouwd tot kantoor waar Gerrit nog heel graag tekeningen en ontwerpen maakt. Hij gaat graag naar klanten om de wensen te bespreken en om te zorgen dat het financiële plaatje, wat klanten voor ogen hebben, gaat passen:” Af en toe ben je aan het bemiddelen, want voor niemand is het leuk dat het financieel uit de pas loopt. Ook voor ons niet.”  Gerrit heeft de nodige kwaaltjes gehad, zelf zegt hij dat hij helemaal gereviseerd is. De dankbaarheid is groot dat het allemaal zo gelopen is en hij geniet alle dagen van de bedrijvigheid op de kwekerij, de grappen en grollen van inmiddels tien man personeel. Hij kan genieten van een mooi resultaat waar iedereen blij van wordt.