Hoe gaat het met…… Erwin Mol

156

Erwin is op 3 mei 1989 geboren als tweede zoon. Met een brede grijns vertelt hij dat hij altijd heeft geweten dat hij een eigen bedrijf wilde starten. Maakte niet uit hoe en wat en wanneer maar het zou een keer gebeuren. De lagere school vond hij maar niks, wilde veel liever werken. Pas op het HBO in Deventer, opleiding Planologie, waar doelgericht les werd gegeven kon Erwin zich concentreren. Achteraf zegt hij: ”Ik heb nooit in het buitenland stage gelopen en dat vind ik nu een gemis. Wellicht had ik daar geleerd breder te denken.” Wel is hij op vriendenvakantie geweest zonder toestemming van zijn ouders: ”Ik ging gewoon!” In deeltijd heeft Erwin vervolgens de studie bedrijfskunde afgerond. Erwin werkte bij Stimuland en kwam daar in contact met Agro-energie in Ootmarsum. Bij Agro-energie werd hij projectleider van het gesubsidieerde project voor agrariërs en industrie: asbest eraf ,zonnepanelen erop. Van hieruit maakte hij in 2016 kennis met HG-zonnepanelen. Inmiddels had hij Anouk leren kennen op het Deeps feest. Intussen zijn ze de ouders van drie kinderen. Bij de geboorte van hun derde kind heeft hij Anouk ten huwelijk gevraagd. Het huwelijk staat voor komend jaar gepland. Vroeger had hij als hobby paardrijden dat was hem met de paplepel ingegoten. Inmiddels is het paard verruild voor een mountainbike waar hij helaas naar eigen zeggen nog te weinig gebruik van maakt.

In 2018 nam Erwin de helft van het bedrijf HG-zonnepanelen over. In de zonnepanelentak ging Erwin zich concentreren op de verkoop. Hij kocht het pand van voormalig aannemer Kiezenbrink in Markvelde en realiseerde daar royale opslag. Erwin: ” De inkoop van materiaal bepaalt je verkoopprijs.” Hij blijft dag en nacht alert op wat er gebeurd op de handelsmarkt, speelt daar snel op in en handelt snel. Momenteel werken er 10 mensen op kantoor en in ’het veld’ nog eens circa 25 tot 35 mensen, afhankelijk van het seizoen, verspreid over heel Nederland. Duitsland en België blijven potentiele landen waar Erwin nog wel toekomst in ziet. Maar eerst moet er een bedrijfsleider worden aangesteld, zodat Erwin wat meer de handen vrij krijgt voor de verkoop en wat meer tijd voor zijn gezin. Dag en nacht werken hoeft voor hem niet meer: “Dat heb ik gedaan, die tijd is geweest”.

Hij beseft zich terdege dat dit een goede tijd is voor verkoop van zonnepanelen en vindt dat de regering dit al veel eerder had moeten stimuleren. Erwin: “Je ziet veel problemen in de wereld, maar ook in je naaste omgeving op je afkomen en meestal energie gerelateerd’’ Hij zou graag willen meedenken om dit op te lossen. We rennen momenteel om zoveel mogelijk zonne-energie te realiseren. Ook ons bedrijf is net zo kwetsbaar als de gehele economie en erg afhankelijk van de grillen in de economie.”