Hoe gaat het met…..de Taartenclub van Herberg de Pol

86

Het is een ongeschreven wet dat bij buurthuizen en cultuurcentra iets bij de koffie op tafel komt, meestal zelfgemaakt. Dat is ook het geval bij Cultuurcentrum Herberg de Pol. In de jaren dat de Pol bestaat zijn er diverse bakkers geweest. In maart 2023 stopte door omstandigheden de levering van taarten en werd er naar andere mogelijkheden gekeken. Rond deze tijd waren vluchtelingen uit Oekraïne in de Hof van Twente komen wonen. Deze mensen werden uitgenodigd om samen met enthousiaste gastvrouwen met een nieuw opgerichte bakgroep mee te doen. Een paar weken later bleek dat de meeste vrouwen werk in de regio hadden gekregen en geen tijd meer om te bakken.
Momenteel zijn 10 dames bij toerbeurt aan de slag om in de keuken van de Pol taarten te bakken. Ze kunnen kijken in de zaalagenda, wanneer er voorstellingen zijn waarbij koffie met iets lekkers wordt aangeboden. Het belangrijkste doel van de bakgroep is huisgemaakte taarten voor de verkoop in het café. De recepten worden door de vrijwilligers uitvoerig bestudeerd en thuis uitgeprobeerd. Voorwaarde is dat de taarten goed in de diepvries bewaard kunnen worden. Bij appelgebak is gebleken dat dit uitstekend kan.
De dames willen ook graag variatie, dus de wens om ingrediënten van het seizoen te gebruiken groeide, ook het gebruik van bijzonder fruit. (vijgen, mirabellen, morellen en wat er al zo bij mensen in de tuinen aan bomen groeit.)  Alle ingrediënten zijn zelf gemaakt, gekonfijte vruchten, chutneys, marmelades en diverse soorten jam. De dames zijn zelfs naar Duitsland geweest, blauwe bessen plukken.
Natuurlijk lukt er ook wel eens iets niet, dat wordt dus letterlijk een ‘misbaksel’ genoemd. Inmiddels komen er speciaal mensen naar de Pol voor een kopje koffie of thee en die zijn erg nieuwsgierig, welk lekkers er weer is gemaakt.

 

Vorig artikelKussens voor Oranjemuseum
Volgend artikelVoorjaarsdrive Bridgeclub Diepenheim